2021. január 29., péntek

Secretly, Greatly (Titokban, Délen)

 Secretly, Greatly (Titokban, Délen)



Dél-koreai kémfilm, 2013

Játékidő:123 perc

Főszereplők: Kim Soo Hyun, Lee Hyun Woo, Park Ki Woong

Érdekesség

A film a Covertness webtoon sorozat alapján készült, és meglepően nagy sikert aratott. Számos rekordot megdöntött Dél-Koreában, pl. a legjobb nyitónap, az egy nap alatt eladott legtöbb jegy, a legjobb nyitóhétvége, a legtöbb bevételt hozó képregény-adaptáció, valamint a leggyorsabban 1, 2, 3 és 4 millió nézőszámot elérő film rekordját. 

A főszereplő Won hadnagy (zöld melegítős ügynök) feltűnik a nagy sikerű Crash Landing On You c. sorozat 10. és 15. epizódjában.

A történetről

Won Ryu Hwan az 5446-os észak-koreai elit kémalakulat egyik kiváló tisztje. Azzal a paranccsal küldik Dél-Koreába, hogy értelmi fogyatékosnak álcázva magát épüljön be Szöul külvárosában, és a környéket megfigyelve várjon a további utasításra. Felveszi a Bang Dong-gu álnevet, és két éven keresztül gondosan eltervezve játssza a bolondot, elnyerve ezzel a helyi lakóközösség bizalmát. Az újabb parancs viszont egyre csak várat magára. 

Az állóvizet az kavarja fel, amikor egymás után két fiatal társa bukkan fel a közelében, egyikük rockzenésznek, a másik középiskolás diáknak álcázva. Közben Északon hatalomváltás történik, ami végül mindannyiuk számára elhozza a rég várt küldetést. A parancs viszont sokkoló, egyáltalán nem olyan, mint amire számítottak. A három fiatal kém közül ketten megkérdőjelezik a párt döntését, és ellenszegülnek, vállalva az ezzel járó megtorlást. A brutális élet-halál harc közben harmadik társuk ismét választásra kényszerül, hogy továbbra is a rendszer szolgálatában marad, vagy egykori kiképzője és példaképe segítségére siet, akinek talán ő az egyetlen túlélési esélye.

Véleményem

Torokszorító és elgondolkodtató film, az ember átértékeli utána az életét. Nehéz volt megszólalni miután befejeztem. Az Ördög maga c. film egyik mondata jutott eszembe: Ez nem egy amerikai tündérmese". S mivel koreai filmről van szó, a lényeg nyilván nem az amerikai jelzőn van. Mégis örülök, hogy megnéztem, kár lett volna kihagyni! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nagyrészt Kim Soo Hyunnak köszönhető. Nem sok olyan színész van, aki miatt bevállalok olyan filmet, ahol egyáltalán nem lehetek biztos benne, hogy jól végződik, de ő kétségkívül közéjük tartozik. Viszont tőle függetlenül is tetszett, minden szempontból emlékezetes produkciónak bizonyult.

Az eleje kicsit lassan indul, sok időt ölel fel, amíg bemutatják Won hadnagy szöuli beilleszkedését. A vicces jelenetek ellenére fájó látni, ahogy a nagyszerű katona mindenki előtt megalázkodik, de minden apró részlet jelentőséggel bír. Fontos volt annak az érzékeltetése, hogy a déli lakossággal folytatott érintkezés milyen változásokat indít el benne. 

A történet folyásának a két új ügynök megjelenése ad lendületet, majd az utolsó harmadban, a végzetes parancs megérkezésével hirtelen felgyorsulnak az események, és igazi akciófilm bontakozik ki. A megrendítő és véres harcjelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem is ajánlom. Viszont legalább annyira megrázó az a lelki küzdelem, amit a fiatal kémek önmagukkal és honfitársaikkal folytatnak, miközben fellázadtak a beléjük nevelt ideológia ellen. A film legszomorúbb igazságtartalma pedig az, hogy emberi elvakultságból eredő hibák minden rendszerben előfordulhatnak, egy demokratikus országban éppúgy, mint a totális diktatúrában.



A befejezés rendkívül megindító, és bizonyos szempontból nyitva hagyja a folytatás lehetőségét. El tudok képzelni egy spin-off történetet hozzá.

Összegzés: 

Ez a film kívül esik a komfortzónámon, de nagyon örülök, hogy megnéztem! Szükség van néha olyan művekre, amelyek lelki megtisztulást hoznak, és arra késztetik az embert, hogy átértékelje az életét. Rádöbbentem, milyen szerencsés vagyok, hiszen számomra megadatott egy hétköznapi és normális élet. Ez a film arra ösztönöz, hogy jobban megbecsüljem, és a legtöbbet próbáljam kihozni belőle.

Trailer:



A teljes film magyar felirattal megtekinthető: ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése