2023. szeptember 1., péntek

Two Lights: Relumino (Két fénysugár)

 

Two Lights: Relumino (Két fénysugár)



Dél-koreai rövidfilm, 2017

Műfaj: romantikus, dráma

Játékidő: 31 perc

Főszereplők: Park Hyung Sik , Han Ji Min

Forgatókönyv: Lee Han Eol, Lee Jeong Hwa
Rendeztő: Heo Jin Ho



Tartalom:

Új tag érkezik a látássérült emberekből álló fotóklubba. Seo In Soo, a csendes, zárkózott fiatalember zongorahangolóként dolgozik, és három éve örökletes szembetegségben­* szenved, melynek következtében már csaknem teljesen elveszítette a látását. A klubban barátokra talál, és megismerkedik egy kedves lánnyal, Ahn Soo Yeong-gal, aki újból fényt hoz az életébe.

Véleményem:

Ez a kisfilm valóságos mestermű. 30 percnyi csoda. Mélyebb nyomot hagyott bennem, mint sok másik, hosszú sorozat. Tanulmányt lehetne írni bizonyos részeiről, noha egyszerű jelenetekből és rövid párbeszédekből áll. Pont az a titka, hogy így is képes mély érzéseket közvetíteni. Szívhez szóló, és segít abban, hogy át tudjuk érezni a látássérült emberek problémáit.

Felhívja a figyelmet rá, mi az, amivel nem segítünk nekik, még akkor sem, ha jó szándék vezérel bennünket. Ugyanakkor mutat követendő példát is.

Igazán tetszett, amikor a fotóklub vezetője megpróbálta rávezetni a klub tagjait, hogy más érzékszerveikkel is felfedezzék a szépséget. Úgy érzem, ez rám is jó hatást gyakorolt, arra ösztönzött, hogy figyelmesebb legyek a körülöttem lévő világ apró csodáival szemben.



A színészi játék pedig egészen kimagasló! Szívem szerint Han Ji Min-t Oscar-díjjal jutalmaznám ezért az alakításért. Amikor először néztem, azt hittem, hogy a színésznő valóban gyengénlátó, de legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy egyáltalán nem. A filmbemutató sajtótájékoztatóján elmondta, hogy látássérült emberekkel való beszélgetések közben figyelte meg, hogy sokan csak az egyik szemükre veszítették el a látásukat, és az a szemük általában befelé mozdult. Rengeteget gyakorolt, hogy ezt képes legyen megjeleníteni. Le a kalappal előtte! (Forrás)



Park Hyung Sik szintén elismerésre méltó teljesítményt nyújtott! Szinte kézzelfoghatóan érzékeltette azt a lelki fájdalmat, amit In Soo élt át. Elérzékenyültem a zongorás jelenetnél, ahol Beethoven Holdfény szonátájának klasszikus dallamait szólaltatta meg, és ugyancsak meghatódtam az utolsó képkockáknál.

Az egyik legkedvesebb jelenet épp a stáblista után látható, vétek lenne előtte lekapcsolni! Bár valószínűtlennek tartom, hogy bárki sietne vele, mivel a néző még teljes mértékben a látottak hatása alatt lesz, és a stáblista alatt felcsendül Park Hyung Sik csodálatos dala. A dallam is andalító, tökéletesen beillene altatónak, viszont a szöveg az, ami felteszi az i-re a pontot. Gyönyörűen összegzi a film mondanivalóját. Vajandi igazán szép fordítással ajándékozta meg a nézőket.

Betétdal magyar felirattal:


Szándékosan nem akartam ezzel az információval kezdeni, mert a reklám szó sokszor visszatetszést kelt, de nem is szeretném elhallgatni, hogy a filmet a Samsung hozta forgalomba, tehát tulajdonképpen reklámfilmnek tekinthető. Jelen esetben ez a reklám igazán nemes célt szolgál. Felhívja a figyelmet a VR (virtual reality), azaz virtuális valóság szemüvegre, amely nagyítóként is funkcionál, és hatalmas segítséget nyújt a fogyatékkal élő embereknek. Ez a termék 2017-ben még szenzációs újdonságnak számított a nagyközönség előtt.

Kinek ajánlom ezt a csodálatos kisfilmet? 13-14 éves kortól mindenkinek. Szerintem nincs olyan néző, aki ne tanulhatna belőle. Meggyőződésem, hogy valamennyien gazdagodhatunk általa. Számomra maradandó élményt nyújtott, már többször visszatértem hozzá.

Magyar fordítást Vajandi készített hozzá, megtekinthető: ITT. 

Megjegyzés: *festékes szemideghártyagyulladás, röviden RP (retinitis pigmentosa).

Trailer:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése