2023. február 22., szerda

Aux Eliza: Ózonőrök

 

Aux Eliza: Ózonőrök




Fülszöveg:

Veszélyben a világ…
és csak együtt menthetik meg!

Líviusz az ózonőrök mindennapi életét éli, már
amennyire hétköznapi dolognak számít varázserővel
felügyelni a természetet. Ám az ózonőrök egy nem várt
akadályba ütköznek: a környezetszennyezés miatt a Föld
irányíthatatlanná vált, és teljes a káosz. Líviusz nyomozásba
lendül, hogy rájöjjön a megoldásra.

Melánia egész életében a testvérei árnyékában élt. Mindig
mindenben jobbak voltak nála, és ami talán a legfontosabb:
nekik volt szupererejük. De amikor kiderül, hogy
közeledik a világvége, a lánynak esélye nyílik bizonyítani a
rátermettségét. Ha meg tudná menteni a bolygót, végre őt is
elismernék.

Lehet, hogy több minden van a háttérben, mint pár eldobott
műanyag palack? Vajon sikerül megmenteni a bolygót,
mielőtt túl késő lesz?

A Regényes Természet pályázat különdíjasa.

„Minden gyermeki elem ellenére borzongató és elgondolkodtató:
elszántsággal kell hinnünk, hogy megmenthetjük a bolygónkat.
Szívmelengetô, elgondolkodtató és példamutató történet.”
– Utassy Dorina

12 éves kortól ajánljuk!

A könyv adatai: 

Oldalszám: 136
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképz
ő Kiadó Kft.
Eredeti cím: Ózon
őrök
ISBN: 9789632459370
Országos megjelenés: 2022.12.16
Termékkód: 10661

Elöljáróban:

Amikor Aux Eliza felkért az előolvasásra, nagyon megtisztelőnek éreztem a feladatot, és örömmel töltött el a tudat, hogy a történetben központi szerepet kap majd a környezetvédelem. Ezzel a témával eddig szinte csak mesekönyvekben találkoztam, az Ózonőrök viszont a kiskamaszok korosztályát szólítja meg, ezért  hiánypótló műnek tartom.

„Sosem fogom megszokni, hogy a testvéreim amolyan varázslófélék.”

A történetről:

Az ózonőrök titkos társasága a természet és az emberek kapcsolatát felügyeli, valamint az évszakok váltakozását irányítja. Melánia ózonőr családba születik, de nagy bánatára különbözik négy ikertestvérétől és az apukájuktól, ő nem rendelkezik az ózonőrök különleges képességével, ezért mindig kívülállónak érzi magát. Amikor felborul a világ rendje, és az évszakváltás komoly nehézségbe ütközik, Melánia segíteni akar a testvéreinek megtalálni a baj forrását. A nyomozás nem várt fordulatokat hoz, mind a lány, mind testvérei számára, és az ózonőröknek 4 napjuk marad arra, hogy megakadályozzák a világvége eljövetelét.

Véleményem:

Ez a kalandos kisregény a vékonysága ellenére nagyon fontos üzenetet hordoz. Szívem szerint választható olvasmánnyá tenném az általános iskolák felső tagozatában. Nem kevesebb, mint a jövőnk múlik azon, hogy az új generáció jobban akar-e vigyázni közös kincsünkre, a Földre.

„Az emberek csupán élnek a bolygón, és elvesznek tőle, de adni nagyon kevesen adnak.”

Szülő vagyok, nemcsak magam, hanem a gyermekem jövője miatt is aggódva figyelem a klímaváltozással kapcsolatos negatív híreket, és az emberiség jövőjére vonatkozó borús előrejelzéseket. Éppen ezért örülök minden olyan műnek és kezdeményezésnek, amely reményt ad és összefogásra buzdít, nem utolsó sorban pedig konkrét példát ad az olvasó számára, hogyan vegyen részt egyénileg a Föld megmentésében. Az Ózonőrök pont ezt teszi.

„A családunk nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, ezért van például bambuszfogkefénk, napelemek a háztetőn, esővízgyűjtő és házi komposztáló a kertben, és még sok hasonló.”

Kihúztam magam, amikor ezt a részt olvastam, mert a saját háztartásunkra ismertem benne. A bambuszfogkefét leszámítva mindent ki tudtam pipálni a listáról. Azóta azt is beszereztem.

A lényeg persze a szándékon van, hogy a lehetőségeihez képest próbáljunk környezettudatosan élni. Ahogy a regény rámutat, az apróságok is számítanak: egy el nem dobott csokipapír, egy elzárt csap, egy elültetett fa. Hiszem, hogy mindannyian tehetünk valamit a környezetünk megóvásáért, és egyetértek a regény azon üzenetével is, hogy hatással vagyunk egymásra. Nem mindegy, hogy jó vagy rossz irányba.

"– Képzeljetek el egy csokipapírt. Ha egy valaki eldob egy ilyet, nem nagy cucc. De ha a világon minden ember eldob egy ilyen papírt…

– Tudjuk, hogy működik a szemetelés – dorgálja Rufina.

– Pedig igaza van – szólal meg Líviusz.

– Tényleg? – kérdezi kétkedve Rufina.

– Tényleg? – zengi kórusban Zorán is, majd észbe kap. – Igen!"

Az Ózonőrök azon kívül, hogy egy izgalmas szuperhősös történet, észrevétlenül tanít. Az írónő nagyon logikusan és gyerekek számára is érthetően vezeti le a környezetszennyezés okait és következményeit. Szókimondó, elgondolkodtató és ösztönző.

„Miért nem bírják megállni az emberek a szemetelést? Nem olyan nehéz elmászni egy kukáig. Hirtelen nem is tudom, kire vagyok dühös. Az emberekre, a testvéreimre vagy mindenkire? Legyen mindenki, úgy egyenlő. Bár, ha olyan rossz lesz a levegő, hogy levegőt venni sem tudunk, és olyan koszos a víz, hogy szomjan halunk, akkor nem nagyon éri meg haragtartónak lenni.”

Rögtön az elején megragadott a regény stílusa. Szerintem a gyerekek imádni fogják, mert fiatalos, gördülékeny és szórakoztató. Viszont igényes a megfogalmazása, nekem felnőtt fejjel is tetszett. A leírások alapján szinte láttam magam előtt a főszereplőket, és sokszor jókat mosolyogtam rajtuk, máskor meg együtt éreztem a bánatukkal.

„ – Ugye tudod, hogy egy bokrot ölelgetsz?

 –  Csak még öt percet! Nagyon fontos! 

– Utálom, hogy el kell válasszalak a pasidtól, de anya üzeni, hogy kész a reggeli! 

Nézzük most közelebbről a főszereplőket! A nevüket egy kicsit nehéz volt megjegyeznem, de második olvasásra már belejöttem.

Rufina az ősz ózonőre: éltanuló és fontoskodó; Szvetlána a tavasz elhozója: bájos és kedves, Zorán a nyár évszakának felelőse: laza és vicces; Líviusz a tél megidézője: komoly és felelősségteljes. Melániát, az ötödik testvért a legnehezebb egy-két szóval jellemezni. Ő az, aki sóvárogva vágyik a családja szeretetére, és csak úgy buzog benne a bizonyítási vágy. Emellett okos, figyelmes és érzékeny.




A narráció két szálon fut, Melánia és Líviusz szemszögéből követhetjük végig az eseményeket. Ám van egy jó hírem azok számára, akik kíváncsiak a többi testvér gondolataira is. Az írónő elárulta, hogy szeretne írni kiegészítő novellákat, hogy őket is jobban megismerhessük. Szívesen olvasnék még róluk.

„– Sokkal több vagy, mint aminek ők látnak.”

Örültem, hogy az ikrek csak kívülről hasonlítanak egymásra, a személyiségük egyedi és sokkal összetettebb, mint amilyennek elő ránézésre látszik. A történet folyamán formálódik az önmagukról és a testvéreikről kialakított képük. A világ közelgő pusztulásának árnyékában egy családi dráma is kibontakozik. Nagyon sokat tanulnak az összetartásról és a családi szeretetről, jelentős önismereti utat járnak be, és komoly erkölcsi dilemmával is szembesülnek. A végén embert próbáló döntést kell meghozniuk.

„– Befejezhetnénk ezt végre? – Líviusz hangja az idegességtől megremeg és el-el csuklik. – Nem számít, ki a hibás. Mind hibásak vagyunk, rendben? Attól ez még nem fogja megoldani a problémánkat.”

Azt hiszem, a szereplők által bejárt lelki fejlődési út miatt került ez a kisregény végül a Vörös pöttyös sorozatba. Mivel kiskamaszok számára íródott, és 12 éves kortól ajánlott, szerintem hiba lenne tőle klasszikus értelemben vett young adult vagy fantasy történetet várni. Viszont tekinthetünk rá úgy, hogy a Cool selection válogatásból éppen kinövő fiatalok számára hidat képez a Vörös pöttyös könyvek világába, ahol általában nagy hangsúlyt kap a szereplők jellemfejlődése.

Végig az volt az érzésem, hogy az írónő mesterien szövi a mese szálait a realitás alapjai köré. Nagyon tetszett, hogy végső soron arra a következtetésre futott ki a történet: nem lehet addig eredményesen fáradozni a világ megmentésén, amíg önmagunkkal és a szeretteinkkel is hadban állunk, viszont a szeretet varázserejével bármelyikünk csodát tehet.

Valóban azon múlik minden, hogy eléggé szeretjük-e egymást és a bolygónkat, hiszen amit szeretünk, azért felelősséget is érzünk, és óvni akarjuk.


Kép: ladepeche.fr


Összegzés:

Ez a regény elsősorban kiskamaszoknak szól, az üzenete azonban mindannyiunk számára fontos. Fantasy köntösbe bújtatva, évszakmágiával fűszerezve hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre. 

Melyik fiatal ne szeretne szuperhős lenni, és valami jót cselekedni az emberiségért? Az Ózonőrök története a legnagyszerűbb kalandra, bolygónk megmentésére hívja olvasóit.

Nagyon örülök, hogy megjelenhetett, remélem, hogy sok fiatal szívét fogja meghódítani! Égető szüksége van most a világnak lelkes ózonőrökre.

Köszönöm Aux Elizának az előolvasás lehetőségét!

A regény kedvezménnyel megrendelhető a Könyvmolyképző Kiadó webáruházábanE-könyv formátumban is kapható. 

Szeretettel ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése