2022. július 24., vasárnap

The Sound of Magic (Annarasumanara: A varázslat hangja)

 

The Sound of Magic

(Annarasumanara: A varázslat hangja)

„Te hiszel a varázslatban?”
Dél-koreai zenés sorozat, 2022

Műfaj: musical, dráma, fantasy

Epizódok száma: 6

Korhatár: 16+

Főszereplők: Ji Chang Wook, Choi Sung Eun, Hwang In Youp

Alkotók: Kim Sung Youn, Kim Min Jeong

Zene: Sungil Park

Fülszöveg: Egy elhagyatott vidámparkban élő bűvész gondtalanná és reménytelivé varázsolja egy kiábrándult tini kíméletlen hétköznapjait.

A sorozat Ha Il Kwon Annarasumanara című webtoonja alapján készült.

Véleményem: 

Ez egy hihetetlenül szép, varázslatos történet, amely a valós élet nehézségei köré szövődik. Az érzelmek széles skáláját vonultatja fel: sokszor szívbe markoló és elgondolkodtató, összességében viszont felemelő. A látvány és a zenei aláfestés is gyönyörű, ez a sorozat bennem a klasszikus Disney-mesefilmek hangulatát idézte fel. Mondanám, hogy azonnali szerelem lett, de ez így nem állja meg a helyét, hiszen az első betétdal még meglepett, és utána feltettem magamnak a kérdést, hogy valóban nekem való lesz-e, de gyorsan eloszlottak a kételyeim. A többi dal tökéletesen illeszkedett a történetbe, és csodálattal töltött el az összhatás. A legteljesebb mértékben elvarázsolt. Örülök, hogy ismét egy inspiráló sorozatra bukkantam!

Trailer:


Bár a történetet végig körüllengi egy csipetnyi rejtély és mágia, közben kőkemény kérdésekkel és társadalmi problémákkal foglalkozik. Ilyen például a szegénység. A főszereplő egy középiskolás diáklány, Yoon Ah Yi, aki erejét megfeszítve igyekszik helyt állni az élet minden térületén. Anyukája rég elhagyta a családot, és most az apja is lelépett, tetemes adósságot hagyva hátra. Ah Yi így családfenntartóvá válik, az iskola után részmunkaidős állást vállal, hogy eltartsa magát és a kishúgát, de állandó pénzhiánnyal küszködik. Fáradt és elkeseredett, mégis próbál jól tanulni és a húgának szeretetteljes otthont biztosítani. (Ah Yi karakterével könnyen azonosulhat bárki, aki úgy érzi, hogy súlyos terhet cipel.)

Nem az első eset, hogy magukra hagyott gyerekekkel találkozom dél-koreai sorozatokban, kezdem azt hinni, hogy gyermekvédelem tekintetében nem állnak fényesen. Bár az is igaz, hogy nálunk is történnek szomorú esetek. Mindenesetre szívszorító, hogy senki nem siet a segítségükre. A tanároknak fel sem tűnik a helyzet, az osztálytársak gúnyt űznek belőle, és azokat a felnőtteket, akik tudnak róla (szállás- és munkaadó) sem hatja meg a probléma, sőt, inkább kihasználják azt. A gyerekek csak magukra számíthatnak, egymást támogatják a bajban. A két koraérett testvér egymás iránti szeretete és összetartása rendkívül megindító.

Ah Yi küzdelmes életébe egy különös mágus, Ri Eul hoz reménysugarat.A jóképű varázslót titokzatosság lengi körül: egy elhagyatott vidámparkban él, és azt suttogják róla, hogy minden varázslata valódi, pl.: igaziból szétfűrészeli, majd feltámasztja a segítőit. Egyetlen társa Bella, a beszélő papagáj. Minden mutatványa előtt mélyen az ember szemébe néz, és azt kérdezi: Te hiszel a varázslatban?

Ah Yi már egyáltalán nem hisz a csodákban, és Ri Eul számára igazi kihívás, hogy visszahozza a lány szemébe a csillogást.

A mágus és Ah Yi barátságát féltékenyen figyeli a lány padtársa, Il Deung. A fiú rendkívül gazdag és az iskola legjobb tanulója, ám hamar kiderül, hogy neki sem fenékig tejfel az élete. Őt a társadalmi elvárások és a szülei által kiválasztott út nyomasztja növekvő súllyal. Bár látszólag irigylésre méltó élete van, belül egyre inkább összeroppan. Számára is a legjobbkor jön, hogy találkozik Ri Eullal.Hármuk közös kalandja ez a történet, amely a felnőtté válás kérdéseit feszegeti, többek közt arra keresve a választ, hogy mitől lesz értékes és jó ember valaki. Tükröt tart a felnőtt társadalom elé, intézményi és egyéni szinten is.

A színészek alakítását ragyogónak éreztem: a játékuk és a hangjuk egyaránt megigézett. Mint kiderült, Ji Chang Wookkal már találkoztam korábban a Backstreet Rookie c. sorozatban, de ott nem ragadott meg, nem is emlékeztem rá, itt viszont egyből a bűvkörébe vont. Isten is varázslónak teremtette! Elképesztő intenzitással adta át az érzéseit, játszi könnyedséggel keltette életre a mágiát. Nagyon tetszett, hogy Ri Eul kiléte végig titokzatos maradt. A személyét övező rejtély időközben nem csökkent, egy krimi szál bevonásával inkább még növekedett is. Drámai hangsúlyt adott a történetnek, amikor sötét titkok gyanúja vetült rá.

– Jól figyelj! Amikre most tanítottalak, azok mind színpadi trükkök, de az, hogy mosolyogsz miatta: igazi varázslat!”
Choi Sung Eunt most láttam először, és nem győztem rajta csodálkozni, hogy a fiatal színésznő milyen beleéléssel és finoman jeleníti meg Ah Yi küzdelmét, fájdalmát és sebezhetőségét. A hangja is gyönyörű, tisztán csengő. Az biztos, hogy ezután figyelni fogok rá, ezzel a szerepével egyből a szívembe lopta magát. 

Hwang In Youp ismerős volt számomra a True Beauty sorozatból, de ott nem vált a kedvencemmé. Bár az énekhangja már ott is tetszett, abban a szerepében elég sok fekete pontot szerzett, amit nem sikerült kiküszöbölnie, ráadásul nálam Cha Eun Woo mellett nem rúghatott labdába. Ellenben itt nagyon szépen fejlődött a karaktere, és egyre szimpatikusabbá vált. A végére igazán megszerettem. Nem gondoltam volna, hogy már rég kinőtt az iskolapadból, a valós kora ellenére meggyőzően alakította a középiskolás srácot. Most sikerült kiváltania az elismerésemet.
Pár mondat a végéről. A stáblista után még van egy jelenet, azt feltétlenül látni kell! Szerintem a befejezés szép és reményteljes, és a színpadi zárójelenet megkoronázza az egészet. Olyan, mint egy rózsabimbó, amely éppen az első szirmait bontja. Persze megértem azokat, akik ennél is többet szerettek volna kapni, de ne legyünk telhetetlenek, mert innen simán tovább gondolható a sztori, akár romantikus vonalon is. Ez egyébként nem szerelmi történet, bár van benne egy halovány szerelmi szál Il Deung részéről. Viszont aki hozzám hasonlóan általában rózsaszín szemüvegen keresztül szemléli a világot, az ennél garantáltan több romantikát fog benne felfedezni (elég, ha a körhintás jelenetre gondolok).Összegzés: 

Ez a musical tündérmese egy gyerekről, aki túl hamar kényszerült felnőtté válni, és egy felnőttről, aki örökre megőrizte magában a gyermeket. Csodálatos, megrázó, elgondolkodtató és megható is egyben, kemény társadalomkritika. Napokig járt a fejemben és a zenéje is hatalmas kedvencemmé vált, gyakran dúdolgatom magamban. Szerencsére több jó sorozatot is láttam mostanában, de egyértelmű volt, hogy erről szeretnék írni a legjobban, mert nekem sokat adott. 

Feltétlenül ajánlom azoknak, akik szeretik a Disney-mesefilmek világát, és azoknak, akik szeretnének a mindennapi gondok fölé emelkedve újra álmodni.

„Minden varázslat titka az, hogy átszakítod a korlátaidat, amiket a »sors« szó állított eléd.” A sorozat magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában. 

OST:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése