2019. július 16., kedd

Leigh Bardugo: Hat varjú


Leigh Bardugo: Hat varjú





Fülszöveg:

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható Ezt pedig senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt.

Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.

Egy különleges múltú szökevény.

Egy Kísértet néven ismert kém.

Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.

Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.


Oldalszám: 568
Kötéstípus: kartonált (VP)
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Six of Crows
Fordító: Felföldi Edit
ISBN: 9789634573951
Elit start: 2018.11.06
Országos megjelenés: 2018.12.07





„A szív olyan, mint a nyílvessző, cél kell neki, amibe igazán beletalálhat.”


Hűha, ez a könyv engem most szíven talált! Az egyik legjobb olvasmányom idén, pedig nem indult simán a kapcsolatunk! Hihetetlen, de majdnem lemondtam róla! Méghozzá azért, mert kiadó a Vörös Pöttyös sorozat mellett a Hard Selection kategóriában is megjelentette, ez utóbbi pedig nem igazán tartozik a kedvenceim közé. Viszont ebből a regényből az admintársaim a VP csoportban fantasztikus tematikus hetet tartottak, ami igencsak felkeltette az érdeklődésem. Ekkor határoztam el, hogy adok neki egy esélyt. Utólag úgy látom, vétek lett volna kihagyni!

Szerintem ez a fantasy ízig-vérig Vörös Pöttyös, csak a korhatáros fajta! Nem mentes az erőszaktól, ezért indokolt a 16+ besorolás, de az akció mellett nagyon erősen hat az érzelmekre és abszolút karakterközpontú.
Hogy helyenként mennyire erőszakos, azt jól mutatja, hogy az én anyai szívem az első fejezetek után rögtön dobott egy hátast, amit egy véres álom követett. XD Szóval tényleg nem indult simán a Hat varjú olvasása, de a végére teljesen magával ragadott! A szereplők bemutatása kicsit lassan indult, azután egyik pillanatról a másikra azon kaptam magam, hogy izgulok az életükért. Itt ugyanis nem babra megy a játék, nem holmi ékszerrablásra készülnek a főszereplők, hanem a világ megmentése a tét, és olyan feszültséggel teli a légkör, hogy simán elhittem: bármi megtörténhet. Ráadásul amikor az ember lánya kifújná magát, mert éppen túljutnak egy nehéz akadályon, egyből jön a következő veszélyes fordulat, sosincs vége az izgalomnak! Remekül felépített az egész történet.
„Hat ember, de ezer eshetőség, ahol ez az eszement terv zátonyra futhat.”
A kiindulási helyszín az újkori Ketterdam, az élénk kereskedőváros, ahová a világ minden tájáról érkeznek az emberek szerencsét próbálni. A hat varjú többsége az alvilág tagjaiból kerül ki, a Hordó nyomornegyedéből. Fiatalok, de a maguk területén már elismert bűnözők.  Nagyon színes társaságot alkotnak, különböző régiókból származnak, eltérő bőrszínnel, kultúrával és vallással. Annyi a közös bennük, hogy mindannyian cipelik a múltjuk terheit és mind érdekeltek a cél megvalósításában, ki pénzért, ki az életéért. Együtt egy nagyon erőteljes és energikus bajtársi közösséget alkotnak. A fülszöveg utal arra, hogy ellentétek is feszülnek közöttük. Ez tényleg nem elhanyagolható tényező, hiszen ősi ellenségek is akadnak a társaságban, igazán érdekes folyamat, ahogy kialakul köztük az együttműködés!

A vezetőjük Kaz Brekker, más néven Piszkoskéz.



„Matthias ismerte a szörnyetegeket, és elég volt egyetlen pillantást vetnie Kaz Brekkerre, máris tudta, hogy ez az alak túl sok időt töltött a sötétségben, és amikor kimászott a fényre, akkor is magával hozott onnan valamit. Matthias érezte rajta.”

Kaz lenyűgöző és félelmetes. Messze túlmutat azokon a romantikus rosszfiúkon, akiket általában annyira kedvelek. Az első ami eszembe jut róla, hogy valóban képes a könyörtelenségre. Másképp nem is maradhatott volna életben abban a kegyetlen világban, bár a múltba való visszatekintésnél úgy éreztem, így is csodával ért fel, hogy gyermekként megmenekült. Szóval Kaz egy sérült lelkű túlélő, aki szívós „munkával”egyre feljebb küzdötte magát a bűnözők ranglistáján, alvezéri rangot harcolt ki magának a Söpredéknek nevezett bandában, és céltudatosan nekiállt megvalósítani a bosszúját az ellen, aki a családja életét tönkretette. Kaz jó vezető, kiváló stratéga, sokszor lenyűgözött az ötleteivel és az előrelátásával, de láttam hibázni is, ettől vált a karaktere hitelessé, emberivé. 

Inej Kaz jobbkeze. Kísértetnek is nevezik, mivel hangtalanul jár-kel, és képes megmászni a legmagasabb falakat. Ő szerzi meg a fontos információkat, mellette jól bánik a késsel. Apró termetű, de bátor szíve és acélos akarata van. Átélt szenvedései egy tiszteletre méltó cél elérésére sarkallják, amiért keményen küzd.




„– A Hordóban nincs szabadság, csak kedvező szerződési feltételek. (…) Ott haltam volna meg a Vadaskertben.
– Most meg a Söpredéknél halhatsz meg.
Inej sötét szeme megvillant. 
– Lehet, de állva halok meg, késsel a kezemben.”

Jesper a társaság mesterlövésze, biztosan lehet rá számítani, ha tűzpárbajra kerül a sor. 

„Jesper mindig jobban érezte magát, amikor lőni kezdtek rá. Nem mintha odalett volna azért, hogy kinyiffanjon (igazából ez a lehetséges végkifejlet határozottan taszította), de ha épp az életét féltette, akkor nem tudott semmi másra gondolni. Ez a hang – a gyors, mellbevágó fegyverdördülés – elméjének szétszórt, lobbanékony, állandóan kutató részét minden másnál jobban a célra tudta összpontosítani.”

Szenvedélyesen szereti a szerencsejátékot, de nem meglepő módon többet veszít, mint amennyit nyer, így állandó pénzhiánnyal küzd. Őt leginkább a pénz motiválja, amikor vállalkozik erre a veszélyes megbízatásra. Óriási humora van, nagyon élveztem a többieknek címzett beszólásait!




Wylan a robbantási szakértő. Ő egy szelíd, kedves fiú a többiekhez képest, ezért kicsit ki is lóg a társaságból, hiába érti a dolgát. Messziről látszik, hogy nem rossz hírű negyedből származik. Sokáig nem lehetett tudni, hogy igazából miként került Kaz csapatába. Nagyon megsajnáltam, amikor kiderült a titka!

„Jesper Wylan vállára tette a kezét. 
– Hagyd rá! 
– Ezt nem teheti… 
– Wylan – rázta meg kicsit Jesper. – Lehet, hogy a nevelőiddel nem vettétek ezt a leckét, de nem vitatkozunk olyasvalakivel, aki csupa vér, és kést hord a kabátujjában.”

Nyina nagyon érdekes szereplő. Különleges képességgel bír, grisa, a korpolálok rendjéből (az élet és halál rendje), azon belül is szívtörő, olyan személy, aki képes a másik testének működését befolyásolni. Pl.: lassítani vagy megállítani a szívdobogást, könnyíteni a légzést, enyhíteni a fájdalmat stb. Hazája, Ravka háborúban áll a szomszédos Fjerdával. Nyina egy elit alakulathoz tartozik, és a harcok alatt a sorsa összefonódik az egyik ellensége, Matthias életével. Egy különös kalandnak köszönhetően kerülnek mindketten Ketterdamba, és lesznek az öngyilkos küldetés résztvevői.

Matthias csakúgy, mint Nyina, hazájának elit katonája, drüskelle, vagyis boszorkányvadász. Szent kötelességének tekinti, hogy megtisztítsa a földet a grisák természetellenes csoportjától. Határozott, egyenes jellem, erős harcos. Kettőjük közt a feszültség és a vonzódás elemi erejű.




„Amikor a lány felnézett rá, az arcán gyűlölet és kimerültség zord egyvelege tükröződött. Látta rajta, hogy szégyelli magát, amiért hálás, és tudta, hogy ebben a röpke pillanatban a lány az ő tükre.”
Ha az arányokat nézzük, a könyvben a romantika eltörpül az akció mellett, mégsem elhanyagolható. Szerintem ezt nem lehet sorokban mérni, azon van a hangsúly, hogy a szereplők közti érzelmek megmutatkoznak-e. A Hat varjúban három románc is kialakulóban van, és érzelmileg mindegyik nagyon jól megalapozott, hiteles és erőteljes. Biztos vagyok benne, hogy a romantikus lelkű olvasókat is éppen úgy megfogja majd a történet, mint a kalandok kedvelőit!
A regény végén szépen lezárul a nagy történeti ív, de kezdődik egy másik, magyarul függővéges. El is gondolkodtam, hogy gyorsan megveszem angolul a folytatást, de végül másképp döntöttem. Méghozzá azért, mert pihentetni szeretném egy kicsit a zakatoló szívem, épp eleget izgultam értük idáig, jól van ez így, ahogy most állunk. Megvárom a következő rész magyar megjelenését, és odáig elolvasom az írónő kapcsolódó sorozatát, a grisa trilógia eddig megjelent két kötetét.
Összegzés: 5/5 csillag, hajszállal sem kevesebb! Egyszerűen zseniális, rendkívül fordulatos fantasy, amely teljesen beszippantja az embert, fiúknak és lányoknak is bátran ajánlom, 16 éves kor felett. 
A recenziós példányért köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak! 
Ha kedvet kaptatok hozzá, kedvezménnyel megrendelhetitek a kiadó webáruházában.
E-könyv formátumban is kapható.
Most búcsúzom a Söpredék jellegzetes köszönésével:
„– Nincs gyász!
– Nincs temetés!”


Képek forrása: Instagram, Pinterest, Tumblr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése