2019. február 10., vasárnap

Marissa Meyer: Cinder (Holdbéli krónikák 1.)

Marissa Meyer: Cinder (Holdbéli krónikák 1.)




Fülszöveg:
Egy modern, erős Hamupipőkének is lehet szüksége támaszra!
Új-Peking zajos utcáin emberek és androidok tömege hömpölyög. A népességet borzalmas járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdbéliek figyelik őket, várnak, hogy lecsaphassanak. Senki sem tudja, hogy a Föld sorsa egyetlen lányon múlik…
Cinder, a tehetséges műszerészlány másodrangú állampolgár. A múltja titkokkal teli, a mostohaanyja egyre csak korholja, ráadásul őt hibáztatják a mostohahúga megbetegedéséért is. Csakhogy Cinder élete idővel összefonódik a jóképű Kai hercegével, és hirtelen egy világokon átívelő, vad csatározás, intrikák kellős közepén találja magát. Ráadásul közben tiltott szerelem lobban lángra a szívében.
A kötelesség és a szabadság, a h
űség és az árulás között őrlődve kénytelen kideríteni az igazat a múltjáról, hogy megvédhesse a világát.
O
lyan titkok közepette, melyekért mások ölni is tudnának.
A modern hamupipőke történet főhőse okos és leleményes, a tétek magasak. Vajon sikerül megőriznie a szívét?
Oldalszám: 448
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Cinder
Fordító: Bujdosó István, a novellát fordította: Szabó Krisztina
ISBN: 9789634574804
Országos megjelenés: 2018.11.09

Elöljáróban:

Év elején több olyan olvasmányba futottam bele, amely csalódást okozott. Sajnos köztük volt három kedvenc szerzőm legújabb műve is. Mire ezt a könyvet a kezembe vettem, már eléggé elszomorodtam olvasási mérlegem negatív állásán. A sorozatos kudarcok után nem támasztottam vele szemben komoly elvárást, végül mégis nagyon kellemes meglepetés ért. Azt már előre tudtam, hogy egy modern, átdolgozott Hamupipőke-történetet fogok olvasni, de arra nem számítottam, hogy ennyire magába szippant. Valóságos felüdülés volt a lelkemnek!  




A történetről:

Új-Pekingben játszódik, 126 évvel a 4. világégés után. A főhős Cinder, az árva kiborg-lány. A szüleit még kisgyermekként vesztette el, és egykori pártfogója, aki a gyámsága alá vette, szintén rég elhunyt. Cinder jelenleg mostohaanyjával és húgaival él, de az örökbefogadó családja számára csak nyűgöt jelent. A mostohája ki nem állhatja, és szolgaként dolgoztatja őt. A lány kiborg képességeinek köszönhetően remek műszerész, Peking-szerte elismert szakember. Viszont igyekszik hétköznapi lánynak kiadni magát, mert az emberek többsége gyanakvással és óriási megvetéssel tekint azokra, akiknek a szervezetébe mechanikus szerveket ültettek. A hozzá hasonlókat a társadalom gyakorlatilag leprásként, másodrangú polgárként kezeli. Cinder egy kedves szót sem kap senkitől, leszámítva a legkisebb mostohatestvérét és az aranyos kis droidját. Ennek ellenére sikerül megőriznie pozitív személyiségét: kedves, elszánt és igyekvő, a legfőbb célja pedig az, hogy kiharcolja a szabadságát. Csodáltam benne, hogy szomorú sorsa ellenére sem vált megkeseredetté, sőt, még azzal is képes volt jót tenni, aki minősíthetetlenül viselkedett vele.




A másik főszereplő Kaito, vagyis Kai herceg, a Keleti Nemzetközösség ifjú trónörököse, akinek egyik napról a másikra óriási felelősség szakad a nyakába. Meg kell akadályoznia egy totális pusztulással fenyegető háború kitörését a Hold és a Föld között. A feladat megvalósíthatatlannak látszik, hiszen a holdlakók óriási fizikai és mentális fölényben vannak, varázslóik olyan képességgel rendelkeznek, amely leginkább a jedi elmetrükkhöz hasonlít. Bioelektromos manipulációval képesek befolyásolni az emberek gondolkodását, akaratát. Királynőjük már kiépítette totális diktatúráját a Holdon, és jelenleg macska-egér játékot folytat a Föld legálisnak tűnő megszerzéséért. Kainak látszólag semmi esélye nincs arra, hogy megállítsa őt, mégsem adja meg magát küzdelem nélkül. Ügyesen taktikázva megpróbál időt nyerni, és keresi a lehetőséget, hogy a királynő háta mögött szövetségest találjon. Csodáltam az elszántságát és az áldozatkészségét.   

Kainak azonban ez csak az egyik gondja, a másik a bolygón pusztító halálos kór, a letumózis, egy modern pestis, amely rengeteg áldozatot követel, és bár elkeseredetten kutatják, még nem találják a betegség ellenszerét. A járvány leírása valósághű elemeket tartalmaz és nagyon megrázó. (Frissítés: pláne a Covid19-járvány után!)

Ebben a kritikus időszakban keresztezi egymást a két fiatal útja, amikor Kai androidja meghibásodik, és az udvari műszerészek sem tudnak segíteni rajta. Cinder az első pillanatól kezdve fénysugár Kai életében, a lány viszont tisztában van vele, hogy még álmodoznia sem szabad a hercegről. Megható, ahogy ez a tiltott szerelem mégis szárba szökken. Hamarosan azonban mindketten szembe találják magukat a Hold uralkodója, Levana királynő halálos fenyegetésével.




Véleményem:

Ez a regény izgalmas és fantáziadús újragondolása Hamupipőke történetének. Minden megtalálható benne, amit a Vörös pöttyös regényekben szeretek: emlékezetes kaland, finom romantika és jóízű humor. A szerelmi szál tüneményes, bár mennyiségileg nincs eltúlozva. A történet mozgalmas és érdekfeszítő, a romantikus részek inkább minőségi téren emelkednek ki. Valahogy Cinder és Kai szerelmének története mélyen megérintett. Az első pillanattól kezdve élveztem a közös jeleneteiket, és nagyon drukkoltam nekik, mert rengeteg akadályt kellett legyőzniük. A történetük nem is ér véget itt, hanem átível az egész sorozaton. 

Az írónő stílusa nagyon megfogott, gyorsan elérte, hogy együttérezzek a főszereplőkkel – gyakorlatilag már az első fejezettel levett a lábamról –, és ahogy hömpölygött előre a történet, egyre több szereplő nőtt a szívemhez. A mellékszereplők közül nagyon megszerettem Cinder kishúgát, Peony-t és vicces kis robotját, Iko-t, de megkedveltem a tanácsadót, Torint is, és nagyon érdekesnek találtam a doktor karakterét. 

Tetszett benne, hogy a negatív karakterek is erősek, jól kidolgozottak. A mostohaanya a kicsinyes, irigykedő gonoszság megtestesítője, a holdbéli királynő pedig a számító kegyetlenségé. Mély nyomot hagynak az olvasóban, mert nemegyszer szívbemarkoló fordulatot vesz a történet miattuk.

Külön említést érdemel a sziporkázó humor, amely minden fejezetet átitat a drámai fejlemények ellenére is. 

Előre szólok, hogy a történet vége rettentően izgalmas és függővéggel zárul. Nekem egyenesen falkaparó érzést okozott. Ezért érdemes úgy elkezdeni az olvasást, hogy a kezünk ügyében van a folytatás. (Frissítés: Szerencsére már a teljes sorozat elérhető magyarul! A harmadik részt én még először angolul olvastam, mert egyszerűen beleszerettem a Holdbéli krónikákba, és muszáj volt azonnal utánajárnom a történet alakulásának.)  

Jó szívvel ajánlom azoknak, akik kedvelik a romantikus fantasy történeteket és nem ijednek meg egy csipetnyi sci-fitől! Számomra fantasztikus élményt nyújtott!  





Néhány kedvenc idézetem:
„Felemelte az öklét, oldalról keményen belevágott a robot fejébe, és épphogy elkapta a másik kezével, mielőtt a szerkezet elterült volna az asztalon. A herceg ijedten hátralépett. Cinder ezután újra felállította az androidot, és megnyomta a főkapcsolót. De semmi sem történt.
– Nem is gondolná, milyen gyakran elég nekik ennyi is.
A herceg idegesen kuncogott.
– Biztos, hogy ön Linh Cinder? A műszerész?”

„– Kai herceg! – nyikorogta a robot fémes hangon. – Élőben még vonzóbb, mint a képeken!
Cinder gyomra megremegett zavarában, pedig ezen még a herceg is nevetett.
– Elég legyen, Iko! Befelé!
– Ilyen jópofa kis robotot nem mindennap lát az ember! – jegyezte meg Kai herceg, és közben úgy támasztotta a bódé ajtófélfáját, mintha világéletében androidokat hordott volna a vásárra. – Saját programozású?
– Akár hiszi, akár nem, így kaptam. Szerintem valami programozási hiba lehet, valószínűleg ezért jutott hozzá olyan olcsón a mostohaanyám.
– Nincsen programozási hibám! – szögezte le Iko valahol Cinder háta mögött.”

„– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának? 
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra.
Levana királynő tekintete ellágyult, Kai pedig alig bírta megállni, hogy hangosan hozzá ne tegye, amit gondol: De az biztos, hogy nem te leszel az!”

„– (…) Épp a Föld és Hold kapcsolatáról beszéltünk, amikor kegyeskedett csatlakozni hozzánk.
– Ja tudom – kulcsolta össze a két kezét Kai. – Az a dominakirálynő, aki mindig hisztizni kezd, meg háborúval fenyegetőzik, ha nem az van, amit ő akar? Erről a kapcsolatról van szó, ugye?
Senki nem nevetett. Torin meredten nézett Kai szemébe.
– Esetleg nem megfelelő önnek az időpont az értekezletre, felség?”

„– Nagy levegőt vett. – Ha megkérlek, lennél esetleg a vendégem a bálon?
Cinder úgy érezte, kihúzták a lába alól a talajt. Kiürült az elméje. Biztosan rosszul hallotta. De Kai még mindig ott állt előtte türelmesen, majd egy hosszú pillanat múlva felvonta az egyik szemöldökét, amolyan néma biztatásként. 
– Ho-hogyan? 
Kai megköszörülte a torkát, és kihúzta magát. 
– Gondolom szándékodban áll eljönni a bálba, nem igaz? 
– Há-hát, nem is tudom. Azaz, nem. Nem, sajnálom, de én nem megyek a bálba. 
Kai zavartan hátrahőkölt. 
– Ó! Nos, akkor… talán… esetleg meggondolod magad a kedvemért? Hiszen mégiscsak én vagyok a… tudod. 
– A herceg. 
– Nem azért mondtam, hogy felvágjak, – tette hozzá gyorsan. – Ez csak puszta ténymegállapítás.”

A sorozat kedvezményesen megrendelhető a Könyvmolyképző Kiadónál.


Képforrás: Pinterest, saját montázsok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése