2018. november 18., vasárnap

Cassandra Clare: Ragyogva égni


Cassandra Clare: Ragyogva égni 

Jem és Tessa találkozása Jem nézőpontjából




   Jem apjának hegedűjét az a Guarneri készítette, aki olyan hírességeknek épített hangszereket, mint Paganini. Jemben néha felmerült a gondolat, hogy apjából is lehetett volna Paganini: játéka világhírűvé tehette volna. Csakhogy ő árnyvadász volt. Még ha bele is kóstolnak a zenébe, festészetbe, vagy költészetbe − főleg aktív szolgálati idejük lejártával −, az árnyvadászok elsősorban mindig árnyvadászok maradnak.

  Jem tudta, tehetsége nem ér fel apjáéhoz, aki olyan fiatalon adta kezébe a hegedűt, hogy még megtartani is alig tudta. Jemet azonban a művészeten messze túlmutató okok késztették játékra.

  Ma este túl rosszul érezte magát ahhoz, hogy a többiekkel vacsorázzon. A csontjait marcangoló fájdalom és a végtagjain felkúszó kimerültség végül megadásra kényszerítették: épp annyi jin fent vett be, hogy csillapodjon a kín és visszatérjen tagjaiba az erő. Aztán persze feldühödött saját függőségén, elkezdte keresni Willt, aki mindig a védelem első vonala volt a függősége elleni harcban. A parabataia persze sehol sem volt. Megint odavan − gondolta Jem −, az utcákat járja, mint Diogenész, csak épp a szándékai nem olyan nemesek.

  Jem végül visszavonult a szobájába, a hegedűjéhez. Épp Chopint játszott, egy eredetileg zongorára alkotott darabot, amit az apja írt át hegedűre. A lágy indítás úgy épült fel egy minden morzsányi energiát, izzadtságot és koncentrációt felemésztő crescendóba, hogy a végére a kimerültségtől már az idegvégződéseit lángba borító sóvárgást sem érezte a szer után.

  Ez épp azoknak a daraboknak egyike volt, amikkel apja igyekezett lenyűgözni édesanyját, mikor még csak udvarolt neki. Apja volt a romantikus, anyja inkább gyakorlatias, a zene ennek ellenére megindította. Apja ragaszkodott hozzá, hogy Jem megtanulja — Ezt játszottam a menyasszonyomnak, egy nap majd te is ezt játszod a tiédnek.

  Nekem soha nem lesz menyasszonyom, gondolta, de nem önsajnálattal. Ebben anyjára ütött: a legtöbb dologgal kapcsolatban gyakorlatias volt, még ha a saját haláláról volt is szó. Képes volt elmúlásának tényét is pár lépés távolságból vizsgálni. Az Intézet minden gyermeke különleges volt, gondolta: Jessamine keserűsége és a babaháza, Will hazugságai és titkai, és Jem, akinek haldoklása csak egy újabb különlegességnek számított.

  Levegőért kapkodva állt meg egy pillanatra. Az ablaknál játszott, ahol hűvösebb volt: résnyire nyitva hagyta az ablakot, a keserű londoni levegő végigcirógatta a haját és az arcát, ahogy a vonó megpihent a kezében. Ott állt, rásütött a holdfény, ezüst ragyogása, mint a jin fen-poré...

  Lecsukta a szemét és újra belevetette magát a zenébe, a vonó sikoltva remegett a húrokon. A drog utáni vágy néha majdnem ellenállhatatlan volt. Erősebb, mint a vágy az ételre, italra, levegőre, szerelemre...

  Ezt játszottam a menyasszonyomnak, egy nap majd te is ezt játszod a tiédnek − Jem eltökélten ragaszkodott a gondolathoz. Néha eltűnődött, milyen lehet úgy vizslatni a lányokat, ahogy Will tette, sötétkék szemeivel végigszántva őket, elég hangosan sértegetni és bókolni ahhoz, hogy majd minden karácsonyi ünnepségen felpofozzák. Időről időre, mikor valami csinos lány flörtölni kezdett vele, vagy mikor a szokásosnál is magányosabb volt, vágyott alkalmi kapcsolatokra.

  Akárhogy is, Jem nem tudta volna így kezelni a nőket − elképzelhető volt, hogy viszonya legyen, de nem erre vágyott. Azt akarta, ami az apjának megadatott: költők tollára illő szerelmet, ahogy a szülei egymásra néztek, az őket körbelengő békét, mikor együtt voltak. Mindezt nem kaphatta meg a szerelem valami hitvány másolatától, sőt, ha ilyesmire vesztegetné az idejét, elszalaszthatná az esélyét a valódi szerelemre. Esélye márpedig nem lesz sok.

 Belehasított a fájdalom, ahogy nőtt a kábítószer utáni vágya. Gyorsabban játszott hát, és megpróbált nem ránézni az éjjeliszekrényen álló dobozra. Az ilyen pillanatokban szokott felmerülni benne a kérdés, hogy vajon miért nem szedi marékszámra a szert. A legtöbb jin fen-függő folyamatosan fogyasztotta a drogot, míg bele nem halt az eufóriába, az utolsó pillanatban is egy csillag tüzének erejével égve, fáradhatatlanul, legyőzhetetlenül. Felperzselt idegekkel, összezúzott tüdővel, túlhajszolt szívvel végül az eufória lángjai közt lelték a halálukat.

  Néha úgy érezte, ő is égni akar. Néha nem is tudta már, miért is küzd ellene, miért tart többre egy gyötrelemmel teli hosszabb életet egy fájdalom nélküli rövidebbnél. De aztán emlékeztette magát, hogy a fájdalom hiánya csak egy újabb illúzió lenne, mint Jessamine babaháza, mint Will történetei a bordélyházakról és ginpalotákról.

 Meg aztán, ha teljesen őszinte akart lenni, tudta, akkor már esélye sem lenne rálelni arra a fajta szerelemre, ami a szüleit kötötte össze. Mert hát mi egyéb lenne a szerelem, mint valaki más szemében ragyogva égni, nem igaz?

 Tovább játszott, a zene egyre erőteljesebb lett. Fújtatva lélegzett, az est hideg levegője dacára izzadtság gyöngyözött a homlokán és kulcscsontjain. A megkönnyebbülés hulláma terjedt szét benne, mikor meghallotta, hogy nyílik a szobaajtó, de nem hagyta abba a hegedülést.

 – Will? Te vagy az, Will? − szólt egy pillanat múlva.

 Csak a csend felelt, ez nem vallott Willre. Talán valami felbosszantotta. Jem leengedte a vonót, és homlokát ráncolva megfordult.

 – Will... – kezdte.

 Azonban a jövevény egyáltalán nem Will volt. Szobájának ajtajában egy lány állt tétován. Fehér hálóinget viselt, afölött pedig egy köntöst. Szürke szemei sápadtak voltak a holdfényben, de amúgy nyugodtnak tűnt, mintha Jem megjelenése kicsit sem riasztotta volna meg. Jem hirtelen rájött, hogy ő a boszorkánymester lány, akiről Will beszélt korábban. Will viszont nem említette a belőle áradó nyugalmat, ami Jemet még a drog utáni vágyódása ellenére is lecsillapította, vagy az apró mosolyt, amitől az egész arca felragyogott. Látszott a lányon, hogy már ott volt egy ideje és hallgatta, ahogy játszott. Arckifejezése és álmodón félrehajtott feje pedig elárulta, hogy élvezte a zenét.

 – Maga nem Will! – Ahogy kimondta, rájött, milyen borzasztó ostobán hangzik. Mikor a lány mosolyogni kezdett, érezte, válaszul az ő ajkai is mosolyra húzódnak. Oly hosszú ideig Will volt az, akit ebben az állapotában leginkább látni akart, de most, életében először örült, hogy nem a parabataia bukkant fel, hanem valaki más.



A fordításban László Levente és Vincze Bernadett segített. Oldalukat szeretettel ajánlom.

Az eredeti novella itt olvasható:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése