2021. április 19., hétfő

Something in the Rain

 Something in the Rain 



Dél-koreai televíziós sorozat, 2018

Műfaj: romantikus, dráma

Epizódok száma: 16

Főszereplők: Son Ye Jin, Jung Hae In


Elöljáróban: 

Két hónappal ezelőtt, amikor az Egy tavaszi éjszaka c. sorozatról írtam, a Koreai Doramák csoportban nagyon sokan ajánlották, hogy nézzem meg Jung Hae In másik sorozatát, a Something in the Rain-t is. Egész jó kis beszélgetés kerekedett arról a poszt alatt, hogy kinek melyik tetszett jobban. Akkor döntöttem el, hogy mindenképpen megnézem, és saját véleményt alakítok ki róla.

A történetről:

A főszereplők nagy korkülönbség ellenére szeretnek egymásba. Yoon Jin Ah 35 éves, egy kávécég felügyelőjeként dolgozik, Seo Joon Hee pedig a legjobb barátnőjének az öccse, és számítógépes játékok tervezésével foglalkozik. Régóta jó barátok, de a kapcsolatuk megváltozik, amikor a srác visszatér több éves külföldi munkájából. 

Jin Ah élete kívülről kiegyensúlyozottnak látszik, de valójában több problémával is küzd. Bár felelősségteljes munkát végez, a munkahelyén a közvetlen főnöke a többi női alkalmazottal együtt őt is kihasználja és zaklatja. A magánélete sem túl rózsás. Még együtt lakik a szüleivel és az egyetemista öccsével, így otthon sincs sok mozgástere, és a szülei által felmagasztalt barátja megcsalja. Seo Joon Hee törődése és szeretete ébreszti rá, hogy ő is értékes, szeretetreméltó személyiség. Ez erőt ad számára, hogy határozottabban kiálljon önmagáért. Titokban randevúzni kezdenek, és hamarosan szenvedélyes, mindent elsöprő szerelem lángol fel közöttük, a fiú valósággal a tenyerén hordozza. 



A kapcsolatuk gyorsan olyan szintre jut, ahol már nehéz tovább titkolni az érzéseiket. Ekkor azonban szembe kell nézniük a kollégák, a barátok és a családjuk ellenzésével. 

(Minimális spoiler! Ez utóbbi jelenti a legnagyobb problémát, ugyanis a fiú nemcsak fiatalabb, hanem még abból a szempontból sem számít jó partinak, hogy félig árva, és az apukája külföldön él, tehát nem rendelkezik patinás családi háttérrel. Márpedig Jin Ah anyukája számára ez mindennél többet jelent. Nem érzi biztosítottnak a lánya fényes jövőjét Seo Joon Hee mellett, ezért minden eszközt bevet, hogy elválassza őket egymástól. Amit az a pöttöm kis asszony művelt, attól kinyílt a bicska a zsebemben, de leginkább az döbbentett meg, hogy az egész családja hagyta magát terrorizálni. A megértéshez azonban tudni kell, hogy Koreában nagyon erős a kollektív felelősségvállalás és mélyen gyökerezik a szégyen kultúrája. Ha valaki hibázik, az foltot ejt az egész család becsületén, ezért mindenki törekszik rá, hogy ezt elkerüljék. Minimális Spoiler vége!)

Véleményem:

Ez egy csodálatos szerelmet feldolgozó sorozat, de nehezen emészthető. Az eleje rendkívül szép, egyenesen mesébe illő, viszont a második fele olyan bonyodalmakkal terhes, amelyek lassan aláássák ezt a gyönyörű kapcsolatot. Kegyetlenül rávilágít a jelenlegi koreai társadalom hibára, a mindenféle mássággal kapcsolatos elfogadás hiányára – bár ez világszerte probléma, mert alapvetően az emberi természetből fakad –, illetve arra, hogy a konfuciánus értékrendre épülő, tekintélyelvű nevelés szerint a szülők teljes mértékben beleszólhatnak a felnőtt gyermekeik párválasztásába. A főszerelők megpróbáltak ez ellen lázadni, több-kevesebb sikerrel. Az én lelkemet megviselte ez a történet, annak ellenére, hogy a vége nem mondható rossznak.



Összehasonlítva tehát Jung Hae In két sorozatát, számomra az Egy tavaszi éjszaka kedvesebb emlék marad, noha ez sokkal szenvedélyesebb. A két sorozat hangulata és zenéje hasonló, az érzelmi ívük viszont teljesen eltérő. 

(Minimális spoiler! A tavasziban a szerelmi szál a kezdeti nehézségek után felfelé ível, és nem törik meg, az esősben pont fordítva. Itt kezdetben szárnyaló, majd süllyedni kezd, és a vége felé két olyan mélypont is van, ami valósággal arcul csapott, és még csak nem is írhattam őket a fúria anyuka számlájára. Napokkal ezelőtt fejeztem be, de még mindig nem hagy nyugodni a történet. Mégsem bántam meg, hogy megnéztem, mert az első fele tényleg gyönyörű, és az utolsó percekben mentették, ami menthető, így reményteljessé vált a befejezés. Minimális spoiler vége!)

Angol felirattal elérhető a Netflixen.

Teaser:



1 megjegyzés:

  1. A something int the rain-t kb a 6-7. résztől dobtam s csak az utolsó részt kb az utolsó 30 percétől voltam hajlandó megnézni, hogy mi a végkifejlete.

    VálaszTörlés