2021. március 26., péntek

A Werewolf Boy (A farkasfiú)

 

A Werewolf Boy (A farkasfiú)



Dél-koreai film, 2012

 Játékidő: 122 perc

Műfaj: romantikus, fantasy

Főszereplők: Park Bo Young, Song Joong Ki

Ezt a filmet azoknak ajánlom, akik kedvelik a művészien szép, de szomorú történeteket.

Elöljáróban:

Általában kerülöm a szomorúan végződő filmeket és könyveket, nyomós okkal azonban néha kivételt teszek. Jelen esetben az indokot a színészek és a téma szolgáltatták. Mindkét főszereplő (Park Bo Young és Song Joong Ki) elbűvölt már az alakításával korábban, ráadásul nagyon szeretem a vérfarkas meséket. A legnagyobb kedvenceim közé tartozik Maggie Stiefvater Borzongás c. könyvsorozata, ami hasonlóan gyönyörű szerelmi történet egy fiatal lány és egy vérfarkas fiú között. Az is szomorkás, de kevésbé megrendítő.

A történetről:

Egy idős hölgy visszaemlékezésén alapul. Soon Yi fiatal korában tüdőbetegségben szenvedett, özvegy édesanyjával és kishúgával az orvos tanácsára költözött a hegyekbe, egy aprócska faluba.

A település határán álló hatalmas házat az elhunyt apa üzlettársának a fia veszi meg számukra. A fiú segítsége nem önzetlen, Soon Yi-t akarja megszerezni magának. Új otthonukról kiderül, hogy eddig kerülték a falubeliek, mert az előző tulajdonos egy különös, magának való tudós volt, aki farkasokat tartott, és tanulmányozott. A beköltözés után nem sokkal Soon Yi és az anyukája egy szótlan, ismeretlen fiút találnak az udvaron, aki szakadt ruhájával és megrémült tekintetével leginkább egy kidobott kutyára hasonlít. Az édesanyának megesik rajta a szíve, és befogadja maguk közé. A fiú nem tud beszélni, nem ismeri az emberi szokásokat, ezért kezdetben jó nagy kalamajkát okoz, de alapvetően szelíd, jó szándékú és tanulékony. A Cheol Soo nevet kapja és hamar beilleszkedik a családba, valamint elnyeri a falubeliek bizalmát is. A fiú rajongással néz fel Soon Yi-re, aki a hétköznapi élet apró dolgaira és olvasni tanítja. A két magányos fiatal közt erős érzelmi kötődés alakul ki, elválaszthatatlan barátokká válnak. Ez viszont gyorsan kiváltja a lány udvarlójának féltékenységét és haragját. Az elkényeztetett és felfuvalkodott Ji Tae eltökéli, hogy mindenáron eltávolítja Soo Yi közeléből Cheol Soo-t. Összetűzéseik során egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy Cheol Soo nem hétköznapi fiú, és a helybeliek elkezdenek szörnyetegként tekinteni rá.

Soon Yi dala Cheol Soo-nak: 


Véleményem:

Szerintem ez a dél-koreai film megállja a helyét a nyugati vérfarkas történetekkel összehasonlítva. Más atmoszféra lengi körül, de a sztori jól felépített, és a fiatal színészek játéka igazán megragadó. Összességében drámai, de tartalmaz aranyos jeleneteket is. Igyekszem ezekre emlékezni. A vége művészi jellegű, álom és valóság határán egyensúlyozik, egyszerre megható és szívszorító. Engem mélyen felkavart, nem sikerült lélekben kellőképpen felkészülnöm rá. Az érzékeny lelkű nézőket ezért arra intem, gondolják át, mielőtt belekezdenek. Nem véletlenül kezdtem el még aznap este Az űrsepregetőket nézni, muszáj volt egy másik Song Joong Ki filmmel ellensúlyoznom. Ha nem teszem, szerintem még most is a szívem törött darabkáit szedegetném össze a padlóról. Egy kicsit boldogabb befejezéssel kedvencemmé válhatott volna, de így inkább gondolatban lelakatolom, és a tudatom egy távoli zugába rejtem. Sokáig nem is akartam ajánlót írni róla, viszont biztos vagyok benne, hogy lesznek olyanok, akik szeretni fogják, annak ellenére, hogy döbbenetesen szomorú.

(Spoiler! A vége olyan volt, mintha a Titanic és a Hegylakó tragikumát ötvözték volna egybe. Biztosra vettem, hogy valamelyik főszereplő nem éli túl, de ez a lezárás sokkal inkább lesújtott. 47 évet töltöttek külön, miközben a lány férjhez ment, gyerekeket nevelt, majd ősz hajú nagymamává vált, mialatt a srác megőrizte a fiatalságát, és hűségesen várta. Jaj, amikor megszólalt, csak úgy potyogtak a könnyeim! Megtartotta a lánynak tett ígéretét. A következő reggelt viszont egyáltalán nem tudtam értelmezni. Soon Yi szó nélkül beült az autóba, és búcsú nélkül elhajtott, a szerencsétlen Cheol Soo meg döbbenten nézett utána. Nem nagyon tudott meghatni, hogy az öreg ház végül nem került eladásra. Számomra borzasztó és értelmetlen volt ez a befejezés, amin némileg enyhített a csoda szép zenei aláfestés és a hóember építése a stáblista felsorolása alatt. Spoiler vége!)

A film magyar felirattal megtalálható a videa.hu oldalon (A farkasfiú, 2012).

Trailer: 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése