2021. február 2., kedd

The Producers

 The Producers



Dél-koreai televíziós sorozat, 2015

Epizódok száma: 12 (részenként 80 perc)

Főszereplők: Gong Hyo Jin, Cha Tae Hyun, IU, Kim Soo Hyun

Műfaj: romantikus vígjáték


Ez a sorozat egy nagy dél-koreai tévétársaság, a KBS mindennapjaiba nyújt bepillantást.

Elsősorban azoknak ajánlom, akiket érdekel a koreai szórakoztatóipar háttérvilága és a producerek tevékenysége.  

Nagy sztárok főszereplésével készült, már csak ezért is kíváncsi voltam rá, de őszintén megmondom, az eleje nem nyűgözött le. Majdnem a felénél kezdtem igazán ráhangolódni, onnantól viszont beszippantott. Ha nem két kedvenc színészem miatt kezdek bele, nem tartok ki ilyen sokáig. Más sorozatoknak 1-2 epizódnyi esélyt adok arra, hogy megfogjanak, de IU-t és Kim Soo Hyun-t a Dream High óta különösen szeretem, örültem, hogy végre újból egy sorozatban látom őket. Egyértelműen nem a színészek alakításával volt gond, hanem a forgatókönyvre fért volna rá egy kis javítás, hogy a történet hamarabb érdekessé váljon és mókásabb legyen, ha már vígjátéknak szánták. 



Kim Soo-Hyun egy friss diplomás producert alakít (Baek Seung Chan), aki plátói szerelmét követve helyezkedik el egy híres tévétársaságnál, a KBS-nél. Roppant lelkiismeretes és lelkes, ugyanakkor nagyon félénk. A munkahelyén feltűnően kilóg az újoncok sorából, és minden jóindulata ellenére a próbálkozásai sorra balul sülnek el. Konkrétan egy csomót szerencsétlenkedik, és rövid időn belül szinte mindenkivel sikerül megutáltatnia magát. Az eddigi ikonikus szerepei után – ahol pl. királyt, földönkívülit vagy éppen szuperkémet alakított –, rettentően furcsa és eleinte zavaró volt Kim Soo Hyun-t ilyen esetlen szereplő bőrében látni.

IU egy sikeres és hűvös popsztárt játszik (Cindy), akit manager mostohaanyja tíz éve kihasznál, és bábuként rángat. A fiatal énekesnő próbál szabadulni a köré font béklyóból, kiutat keres a csillogó, de magányos életéből. Mivel IU valóban egy tündöklő idol, valószínűleg nem esett nehezére átérezni és eljátszani ezt a szerepet.



Gong Hyo Jin-t egy keménykezű zenei főproducer szerepében láthatjuk (Tak Ye Jin), Cha Tae Hyun pedig egy tapasztalt, de laza producert alakít (Ra Joon Mo). Mindketten a tévétársaság vén rókái, igyekeznek a fiatalokat bevezetni a szakma rejtelmeibe. Gyermekkoruk óta szoros barátság köti össze őket, de kapcsolatuk nem lép ennél tovább, noha nem teljesen baráti érzelmekkel viszonyulnak egymáshoz.




A történet ott válik igazán érdekessé, amikor a négy főszereplő szálai összeérnek egy régi produkció megmentésének munkálatai közben. Élmény volt látni, ahogy karakterek kibontakoztak, és kiderült, hogy senki sem egyértelműen fehér vagy fekete személyiség. A csapat tagjai lassan felfedezték egymás értékeit, és összekovácsolódtak. Végül erős munkatársi, valamint baráti kapcsolatok kialakulásának lehettem tanúja.

A szerelmi szál olyan kusza, mintha valóban az élet rendezte volna. Meghökkentő dolgok történtek, csak pislogtam nagyokat, de alapvetően tetszett, talán pont azért, mert az élet is produkál néha kiszámíthatatlan és meglepő fordulatokat.




A sorozat nem nélkülözi a humort, de inkább az irónia felé hajlik. Tekintettel arra, hogy romantikus vígjátéknak készült, nem biztos, hogy ez szerencsés. Több vicces jelenetet vártam. 

Felületesen érinti a showbiznisz negatív oldalát is, foglalkozik például a zaklatással és annak következményeivel.

A vége nem volt rossz, csupán az ízlésemhez képest túlságosan realista, ennél a kicsit sziruposabb befejezéseket kedvelem. Viszont ha a sorozat egészének realizmusát nézem, a lezárás jól illeszkedik hozzá, a cselekmény szépen ível.

Összességében érdekes volt belátni a dél-koreai szórakoztatóipar színfalai mögé, megtudni, hogyan zajlanak a különböző produkciók előkészületei, felvételei és utómunkálatai. Érzésem szerint a lényeg mégsem a kulisszatitkok, hanem az emberi, munkatársi kapcsolatok bemutatása volt. Vígjáték szempontjából nem tartom kiemelkedőnek. Számomra sokkal inkább az nyújtott élményt, hogy két régi kedvencemet, Kim Soo Hyun-t és IU-t láttam újból együtt szerepelni, ráadásul epizódszerepekben több ismerős arcot is felfedeztem, pl.: Go Ara, Park Bo Gum.

A sorozat egyik betétdalát (Younha: Waiting) IU előadásában nagyon megkedveltem.

Megtekinthető angolul a Netflixen, magyar felirattal pedig megtalálható a fordító, Vajandi oldalán.  

Trailer:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése