2024. március 8., péntek

Heteira : Tündéralku

 Heteira: Tündéralku



Fülszöveg:

A tündér alkukra éhes, a farkas tündérekre
– beteljesülhet a szerelmük?

Delvin a tizennyolcadik születésnapján szembesül azzal, hogy tündérereje
van. Az első sokk után egy új világ tárul fel előtte: képtelen hazug szavakat
kimondani, de cserébe képes varázsolni, és alkut kötni az emberekkel,
azaz bűbájjal segíteni őket, ha megfizetik az árát.

Minden csodás lehetne, csak éppen a férfi, akire régóta vágyik,
ódzkodik a tündérektől...

Rikke farkas alakváltó, aki egyszer már megégette magát,
amikor alkut kötött egy tündérrel. Titkon jó ideje vonzza Delvin,
várja az első átalakulását, a nagykorúságát, hátha a fiú oldja végre a magányát.
Azonban kiderül, hogy Delvin is tündér.

Vajon a vonzalom erősebb, mint a félelem? És ha ad egy esélyt
a fiatal tündérnek, ő nem fog visszaélni a bizalmával?

Delvin és Rikke akarja egymást. De csak akkor tudják megadni a másiknak
a boldogságot, ha megértik saját magukat, beismerik a vágyaikat,
és megtörnek egy múltbéli, kegyetlen alkut.

Meg lehet bocsátani a hibákat? Létezik új esély? A szerelem mindent legyőz?

Heteira humorral átszőtt, érzelmekkel teli, érzéki fantasyregénye
gyönyörű történet szerelemről, bizalomról és kitartásról.

Lépj be egy új világba, és hagyd, hogy elvarázsoljon
ez a szenvedélyes történet!

Szereted a fantáziadús, érzéki, tartalmas könyveket?
Vidd haza nyugodtan, tetszeni fog!

18 éves kortól ajánljuk!



Elöljáróban:

Több regényt olvastam már az írónőtől, és egyértelműen a fantasy írásai mellett teszem le a voksot. Rendkívül érdekes, egyedi világokat teremt, és az érzelmek húrján is remekül játszik. Biztos voltam benne, hogy egy tündér-vérfarkas sztoriból, ráadásul LMBTQ szereplőkkel lebilincselő regényt fog összehozni, és nem is okozott csalódást! 

A történetről:

Az eleje valósággal megbabonázott, örvényként szippantott magába! Nagyon érdekesnek találtam a gondolatot, hogy egy teremtménynek állati másalakja is legyen, mely a 18. születésnapján mutatkozik meg először. Ez a jegy hűen tükrözi a személyiségét, valamint meghatározza a jövőjét. Óhatatlanul elgondolkodtam, nekem vajon milyen másalakom lenne? Mosómedve, róka, farkas, esetleg macska? S örülnék neki?

Nos, Delvin nagyon várja a Pillanatát, ami óriási csalódást okoz számára. Elsőnek utálja tündér mivoltát, úgy érzi, hogy a természetanya kegyetlen tréfát űz vele, amiért ezzel a ritka és mások által nem igazán kedvelt másalakkal lepi meg, de aztán lassan ráébred, hogy szó sincs ilyesmiről. Ugyan a hazugság ezután már a torkára forr, viszont helyette egy különleges ajándékot kap, az alkukötés varázslatának képességét. Az alku közben kimondott szavait a beteljesülés varázsa járja át. Izgalmas a folyamat, miközben egy idős mentor segítségével megtanulja használni ezt a képességet, és rájön, hogy valójában élvezi ezt az adottságot. Vele együtt drukkoltam, hogy az alkukötés fortélyait sikerrel alkalmazza, mert a mágia óriási kockázatot rejt magában, egy rosszul megfogalmazott bűbáj akár a felek vesztét is okozhatja. Mindkét félnek gondosan ügyelnie kell a kimondott szavakra.

 

Akár Delvin is lehetne. Képforrás: Pinterest

Rikke néhány évvel idősebb Delvinnél, egyike a kortárs segítőknek, akik az újdonsült alakváltókat támogatják. Ő a farkasok közé tartozik, akiknek mindennél fontosabb a család, az otthon és a társ. Rikke borzasztóan magányos, és már régóta figyelemmel kíséri Delvint, reménykedik benne, hogy idővel a párja lehet, így őt sem tölti el örömmel, amikor kiderül, a fiú mivé vált. Rikkét régebben egy tündér csúnyán rászedte, és azóta ösztönösen bizalmatlan velük szemben. Megpróbálja magát távol tartani Delvintől, de ez lehetetlennek tűnik, mivel a srác az első alakváltása óta kifejezetten keresi a társaságát.

Hamar egyértelművé válik, hogy a különbözőségük ellenére mindketten vágynak a másikra, a bizalmatlanság falát lebontani azonban egyáltalán nem könnyű feladat. Rikke lelkében sokkal mélyebb sebek vannak, mint ahogyan az elsőre feltételeztem.

 

Illene hozzá Rikke szerepe. Képforrás: Pinterest

Véleményem:

Ez a regény szinte letehetetlen! Jól kitoltam magammal, hogy vasárnap késő este kezdtem el, és persze nem értem a végére. Így a következő napokon cipeltem magammal, még a munkába menés-jövés közben is olvastam, és minden egyes alkalommal vérzett a szívem, amikor le kellett tennem. Nagyon izgalmas! Azt nem mondom, hogy minden egyes fordulat örömmel töltött el, de a végén elégedetten búcsúztam a könyvtől.

Delvin és Rikke kapcsolata bonyolult, és a regény több évet ölel fel. A történetük egy édes YA feelinggel indul, később azonban a konfliktusokat és a szerelmi szálat tekintve NA stílusba vált. A hangulat köztük sokszor szívdobogtató és szenvedélyes, máskor viszont kifejezetten drámai, és komplex lélektani küzdelem tárul a szemünk elé. Az írónő a karakterek apró lelki rezdüléseit is érzékelteti, így az olvasó könnyedén együtt érezhet velük.


Delvin az én elképzelésem szerint: Lee Felix (Stray Kids). Képforrás: Pinterest

Az első szerelmes együttlétük leírása különösen szépre sikerült, és ténylegesen hozzájárul ahhoz, hogy az olvasó mélyebben megismerhesse a főszereplők személyiségét. Gondolatban többször visszatértem a jelenethez, mert ott gyönyörűen megmutatkozott, hogy minden különbözőségük ellenére tökéletes társai egymásnak. Sajnos volt egy olyan mélypont, amikor már ezt is megkérdőjeleztem. Noha a regény elejét még áthatotta a humor, a vége felé már kezdtem félni, hogy túl realisztikus és szomorú befejezést kap. Az írónő nem kímélte a karaktereit, tengernyi szenvedést mért rájuk. 

A történet kezdetén mindkét főszereplőt egyformán szimpatikusnak találtam, de az idő előrehaladtával Delvin jobban a szívemhez nőtt. Az ő gondolkodásmódját és viselkedését könnyű volt megérteni. Ahogy egy igazi tündérhez illik, kedves és pajkos személyiség. Tetszett, hogy az ereje növekedésével nem veszítette el az emberségét, és sosem akart visszaélni a hatalmával, sőt, megpróbálta mások javára fordítani azt. Ez csodálatra méltó tulajdonság, csak kevesen képesek ellenállni a hatalom csábításának. Ezen kívül úgy éreztem, hogy az ő szeretete mélyebb, és sokkal többet próbál megtenni a kapcsolatukért, mint Rikke. Még a legnagyobb áldozattól sem riadt vissza, hogy együtt lehessenek, miközben a farkas leginkább csak a saját félelmével és fájdalmával foglalkozott. Igen, Rikkét hozzá képest sokkal önzőbbnek és éretlennek éreztem, a viselkedése nem igazán tükrözte azt, hogy Delvinnél idősebb. Vele ezért kevésbé tudtam azonosulni, noha a váltott szemszögön keresztül az ő magányát és szenvedését is megismertem, és igyekeztem felfogni, hogy miért hoz időnként irracionális döntéseket.


Első elképzelésem Rikke karakterére: Jungkook (BTS). Képforrás: Pinterest

(Spoiler! Rikkét súlyosan traumatizálta egy korábbi alku, ezért úgy viselkedett, mint az a farkas, akire a mesében a kismalac forró vizet öntött. Az első szakításukat ezért még meg is értettem, és jogosnak éreztem Rikke reakcióját, de amikor másodszor taszította el magától Delvint, akit addigra már jól ismert, és ezzel újból boldogtalanságra ítélte mindkettőjüket, akkor kedvem lett volna egy szívlapátot szétlapítani a fején! Csalódtam benne, és úgy éreztem, hogy meg sem érdemli a tündér szerelmét. Nagy szerencséje, hogy Delvin nem így gondolta. Úgy látszik, ő nálam nemesebb lélek. Spoiler vége!)

Ez a regény nem teljesen cukormázas, arra próbál rávilágítani, hogy a szeretet kifejezése nem mindig egyszerű. Jobban mondva, helyesen szeretni nem egyszerű. Nem biztos, hogy a másiknak az a jó, amit mi annak vélünk. Egy hosszú távú kapcsolat tele van buktatókkal és kompromisszumokkal. Ahhoz, hogy jól működjön, a felek közt elengedhetetlen az őszinte kommunikáció és az empátia. Tudniuk kell bocsánatot kérni és megbocsátani. Delvin és Rikke hosszú és göröngyös utat járnak be, míg mindezt megtanulják, de végül révbe érnek. Szerencsére, mert sokat izgultam értük, és nagyon szomorú lettem volna, ha végül nem sikerül helyrehozni a hibáikat!

A borító éppen olyan varázslatos, mint a történet, jólesik kézbe venni. Vörös Zsófit illeti érte a dicséret.

Összegzés:

A Tündéralku egy lebilincselően izgalmas és szenvedélyes BL-fantasy. Nem olvastam még hasonló kombinációt, de nagyon tetszett! 18 év felett bátran ajánlom mindkét műfaj szerelmeseinek! Aki jól felépített fantasy világot és szívmelengető, helyenként perzselő BL-romantikát keres, az biztosan nem fog csalódni!

A kötet kedvezményesen megrendelhető Könyvmolyképző Kiadó webáruházában. Ezúton is köszönöm a recenziós példányt! 


Ahogy változott a történet, végül Hyunjin-Felix (Stray Kids) páros jelent meg a lelki szemeim előtt. Forrás: Instagram

Idézetek a regényből:

#1

„– Lehetnél te is a mentorom.

– Nem mennél velem sokra.

– Már nézni is jó téged – vágta rá Delvin. Rikke lehunyta a szemét. És már kezdett olyan vörös lenni, hogy Delvinben felmerült, ez nem káros-e az egészségére.”

#2

„– Miért nincsenek önsegítő könyvek a tündéreknek? – kérdezte Linneától. – Tudja, ami a farkasoknak alap, vagy amit egy friss medve-másalakú megvehet magának.

– Mert ha mások írják rólunk, nem lesz igaz, ha mi írjuk magunkról, túl igaz lesz – felelt a nő.”

#3

„– Késtél – mordult, amikor Delvin odaért elé. Azt nem tehette hozzá, hogy „és túl jól nézel ki”.

– Távoli helyet választottál.

– Nem tűröm a késést.

– Nem szereted, talán. Tűrni elég jól tűröd, úgy látom – szemtelenkedett a kölyök.”

#4

„– Azt kell figyelned, hogy ők mire vágynak, és abból kell alkut kanyarítanod – mondta Linnea. – Mindenki tudja, hogy a tündérek lételeme az alku, mégis minden egyes alku úgy köttetik meg, hogy a másik fél akarja mindennél jobban.

– Miért?

– Mert ráveszed.

#5

„–  Egyetlen másalakúnak se lenne szabad eljönni velünk ilyenkor. 

– Miért? Kisnyuszikat áldoztok a természetanyának?

Rikke a tündér elé lépett. 

– Nem vagy vicces   –  sziszegte. 

– Sokan állítják, hogy igenis jó a humorom. De nyitott vagyok a kritikára.”

#6

„– Miért kellene, hogy egy alkuban valaki veszítsen?
– Az kell, hogy valaki nyerjen. De ahol nyer az egyik, ott könnyen megeshet, hogy veszít a másik…”

#7

„Nem ért mindent, ami vele kapcsolatos. Nem is ért vele mindenben egyet. De végtére is nem egyetértés a szerelem, hanem a különbségek tiszteletben tartása.”

#8

„Megérintette a férfit. A haja úgy vonzotta az ujjait, mint fény a rovarokat. Csak selymesebb volt, lágyabb, és életet hozott, nem gyilkos tüzet. Óvatosnak kellett volna lennie, ellen kellett volna állnia, de nem bírt másra gondolni, csak Delvin szavaira. „Csak azt akarom, hogy te boldog légy.”

Delvin már azelőtt megdermedt, hogy hozzáért volna a hajához. Amikor pedig az ujjai a tincsei közé bújtak, felemelte a fejét, és ezzel lényegében belesimult az érintésébe. Meg kellett volna állnia ezen a ponton, de nem vitte rá a lélek. Mélyen a szőke fürtök közé temette a kezét, morzsolgatta őket, végigmasszírozta Delvin fejbőrét. A férfi aprót nyögött. Vágy és öröm kavargott körülötte. Visszhangot szült Rikkében mindkét érzés.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése