2022. július 24., vasárnap

The Sound of Magic (Annarasumanara: A varázslat hangja)

 

The Sound of Magic

(Annarasumanara: A varázslat hangja)

„Te hiszel a varázslatban?”



Dél-koreai zenés sorozat, 2022

Műfaj: musical, dráma, fantasy

Epizódok száma: 6

Korhatár: 16+

Főszereplők: Ji Chang Wook, Choi Sung Eun, Hwang In Youp

Alkotók: Kim Sung Youn, Kim Min Jeong

Zene: Sungil Park

 

Fülszöveg: Egy elhagyatott vidámparkban élő bűvész gondtalanná és reménytelivé varázsolja egy kiábrándult tini kíméletlen hétköznapjait.

A sorozat Ha Il Kwon Annarasumanara című webtoonja alapján készült.

Véleményem: 

Ez egy hihetetlenül szép, varázslatos történet, amely a valós élet nehézségei köré szövődik. Az érzelmek széles skáláját mutatja be: sokszor szívbe markoló és elgondolkodtató, összességében pedig felemelő. A látvány és a zenei aláfestés is gyönyörű, ez a sorozat bennem a klasszikus Disney-mesefilmek hangulatát idézte fel. Mondanám, hogy azonnal beleszerettem, de ez így nem állja meg a helyét, hiszen az első betétdal még meglepett, és utána feltettem magamnak a kérdést, hogy valóban musicalt akarok-e nézni, de gyorsan eloszlottak a kételyeim. A többi dal hangulatilag tökéletesen illeszkedett a történetbe, és egyre nagyobb csodálattal töltött el az összhatás. Örülök, hogy ismét egy inspiráló sorozatra bukkantam!

Trailer:


Bár a történetet végig körüllengi egy csipetnyi rejtély és mágia, közben kőkemény kérdésekkel és társadalmi problémákkal foglalkozik. Ilyen például a szegénység. A főszereplő egy középiskolás diáklány, Yoon Ah Yi, aki erejét megfeszítve igyekszik helyt állni az élet minden térületén. Anyukája rég elhagyta a családot, és most az apja is lelépett, tetemes adósságot hagyva hátra. Ah Yi így családfenntartóvá válik, az iskola után részmunkaidős állást vállal, hogy eltartsa magát és a kishúgát, de állandó pénzhiánnyal küszködik. Fáradt és elkeseredett, mégis próbál jól tanulni és a húgának szeretetteljes otthont biztosítani. (Ah Yi karakterével könnyen azonosulhat bárki, aki úgy érzi, hogy súlyos terhet cipel.)

Nem az első eset, hogy magukra hagyott gyerekekkel találkozom dél-koreai sorozatokban, kezdem azt hinni, hogy gyermekvédelem tekintetében nem állnak fényesen. Bár az is igaz, hogy nálunk is történnek szomorú esetek. Mindenesetre szívszorító, hogy senki nem siet a segítségükre. A tanároknak fel sem tűnik a helyzet, az osztálytársak gúnyt űznek belőle, és azokat a felnőtteket, akik tudnak róla (szállás- és munkaadó) sem hatja meg a probléma, sőt, inkább kihasználják azt. A gyerekek csak magukra számíthatnak, egymást támogatják a bajban. A két koraérett testvér egymás iránti szeretete és összetartása rendkívül megindító.

Ah Yi küzdelmes életébe egy különös mágus, Ri Eul hoz reménysugarat.



A jóképű varázslót titokzatosság lengi körül: egy elhagyatott vidámparkban él, és azt suttogják róla, hogy minden varázslata valódi, pl.: igaziból szétfűrészeli, majd feltámasztja a segítőit. Egyetlen társa Bella, a beszélő papagáj. Minden mutatványa előtt mélyen az ember szemébe néz, és azt kérdezi: Te hiszel a varázslatban?

Ah Yi már egyáltalán nem hisz a csodákban, és Ri Eul számára igazi kihívás, hogy visszahozza a lány szemébe a csillogást.

A mágus és Ah Yi barátságát féltékenyen figyeli a lány padtársa, Il Deung. A fiú rendkívül gazdag és az iskola legjobb tanulója, ám hamar kiderül, hogy neki sem fenékig tejfel az élete. Őt a társadalmi elvárások és a szülei által kiválasztott út nyomasztja növekvő súllyal. Bár látszólag irigylésre méltó élete van, belül lassan összeroppan. Számára is a legjobbkor jön, hogy találkozik Ri Eullal.



Hármuk közös kalandja ez a történet, amely a felnőtté válás kérdéseit feszegeti, többek közt arra keresve a választ, hogy mitől lesz értékes és jó ember valaki. Tükröt tart a felnőtt társadalom elé, intézményi és egyéni szinten is.

A színészek alakítását ragyogónak éreztem: a játékuk és a hangjuk egyaránt megigézett. 



Mint kiderült, Ji Chang Wookkal már találkoztam korábban a Backstreet Rookie c. sorozatban, de ott nem ragadott meg, nem is emlékeztem rá, itt viszont egyből a bűvkörébe vont. Isten is varázslónak teremtette! Elképesztő intenzitással adta át az érzéseit, játszi könnyedséggel keltette életre a mágiát ebben a történetben. Nagyon tetszett, hogy Ri Eul kiléte végig titokzatos maradt. A személyét övező rejtély időközben nem csökkent, egy krimi szál bevonásával inkább még növekedett is. Drámai hangsúlyt adott a történetnek, amikor sötét titkok gyanúja vetült rá.

– Jól figyelj! Amikre most tanítottalak, azok mind színpadi trükkök, de az, hogy mosolyogsz miatta: igazi varázslat!”




Choi Sung Eunt most láttam először, és nem győztem rajta csodálkozni, hogy a fiatal színésznő milyen beleéléssel és finoman jeleníti meg Ah Yi küzdelmét, fájdalmát és sebezhetőségét. A hangja is gyönyörű, tisztán csengő. Az biztos, hogy ezután figyelni fogok rá, ezzel a szerepével egyből a szívembe lopta magát. 

Hwang In Youp ismerős volt számomra a True Beauty sorozatból, de ott nem vált a kedvencemmé. Bár az énekhangja már ott is tetszett, abban a szerepében elég sok fekete pontot szerzett, amit nem sikerült kiküszöbölnie, ráadásul nálam Cha Eun Woo mellett nem rúghatott labdába. Ellenben itt nagyon szépen fejlődött a karaktere, és egyre szimpatikusabbá vált. A végére igazán megszerettem. Nem gondoltam volna, hogy már rég kinőtt az iskolapadból, a valós kora ellenére meggyőzően alakította a középiskolás srácot. Most sikerült kiváltania az elismerésemet.




Pár mondat a végéről. A stáblista után még van egy jelenet, azt feltétlenül látni kell! Szerintem a befejezés szép és reményteljes, és a színpadi zárójelenet megkoronázza az egész sorozatot. Engem ez a lezárás egy első szirmait bontó rózsabimbó látványára emlékeztetett. Persze megértem azokat, akik ennél is többet szerettek volna kapni, de ne legyünk telhetetlenek, mert innen simán tovább gondolható a sztori, akár romantikus vonalon is. Ez egyébként nem szerelmi történet, bár van benne egy halovány szerelmi szál Il Deung részéről. Viszont aki hozzám hasonlóan általában rózsaszín szemüvegen keresztül szemléli a világot, az ennél garantáltan több romantikát fog benne felfedezni (elég, ha a körhintás jelenetre gondolok).



Összegzés: 

Ez a musical tündérmese egy gyerekről, aki túl hamar kényszerült felnőtté válni, és egy felnőttről, aki örökre megőrizte magában a gyermeket. Csodálatos, megrázó, elgondolkodtató és megható is egyben, kemény társadalomkritika. Napokig járt a fejemben és a zenéje is hatalmas kedvencemmé vált, gyakran dúdolgatom magamban. Szerencsére több jó sorozatot is láttam mostanában, de egyértelmű volt, hogy erről szeretnék írni a legjobban, mert nekem sokat adott. 

Feltétlenül ajánlom azoknak, akik szeretik a Disney-mesefilmek világát, és azoknak, akik szeretnének a mindennapi gondok fölé emelkedve újra álmodni.

„Minden varázslat titka az, hogy átszakítod a korlátaidat, amiket a »sors« szó állított eléd.” 



A sorozat magyar felirattal elérhető a Netflix kínálatában. 

OST:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése