2022. január 30., vasárnap

Start-Up (A koreai Szilícium-völgy)

 Start-Up (A koreai Szilícium-völgy)



Dél-koreai televíziós sorozat, 2020 
Műfaj: romantikus, vígjáték, üzleti
Korhatár: 13+  

Netflixes fülszöveg: 
Virtuális álomprojektjeiket dédelgető fiatal vállalkozók versengenek egymással a sikerért és a népszerűségért Korea high-tech iparágának könyörtelen világában.

A While You Were Sleeping (2017) alkotóinak romantikus vígjátéka.

Szereplők: Bae Suzy, Nam Joo Hyuk, Kim Seon Ho
Alkotók: Oh Choong Hwan, Park Hye Ryun

„Follow your dream! – Kövesd az álmod!”


Elöljáróban:

Az évem első doramája nagyon erős kezdésnek bizonyult. Régen láttam ennyire megható és inspiráló sorozatot! Tele van szívhez szóló jelenetekkel. Sokkal több egyszerű romantikus vígjátéknál. Lendületes, érdekes, kellően vicces, de mindenekelőtt felemelő történet. Bekerült a legkedvesebb dél-koreai sorozataim közé, olyan előkelő társaságba, mint a Dream High, A szerelem siklóernyőn érkezik, A Nap leszármazottai, A gyógyító szerelem, vagy a Strong Girl Bong Soon (hogy csak a napjainkban játszódó történeteket említsem).    

 


A történet a Seo család tagjai körül bontakozik ki. A szülők válása a két kislányt, Dal Mi-t és In Jae-t fájdalmas választásra kényszeríti: egyikük az apjával, a másik az anyjával marad. Ez a döntés alapvetően rányomja a bélyegét az életükre: Dal Mi az apukájával szegénységben, a nővére az anyukájával és mostohaapjával gazdagságban nő fel. 15 évvel később találkoznak újra, és az üzleti életben kelnek versenyre egymással. Mindketten bizonyítani szeretnék, hogy annak idején helyes döntést hoztak. Mellettük fontos szerep jut még a nagymamának, a melegszívű Choi néninek, aki nemcsak elkeseredett kisunokáját, Dal Mi-t veszi szárnyai alá, hanem egy árva fiút, Han Ji Pyeong-ot is. A srác úgy igyekszik meghálálni szállásadója jóságát, hogy a kérésére leveleket ír a néni unokájának, megvigasztalva a magányos kislányt. Csakhogy a leveleket álnéven írja, hirtelen ötlettől vezérelve egy újságcikkből kiragadva Nam Do San nevét, aki a matematikai diákolimpia legfiatalabb győztese. A két fiatal személyesen nem találkozik, és ebből a névcseréből később óriási kalamajka keveredik. Han Ji Pyeong kapcsolata hirtelen és drámai módon szakad meg a Seo családdal. Később sikeres hitelkockázati szakértőként és a Sand Box mentoraként látjuk viszont.

 


A Sand Box, „Az álmok helye” egy olyan elismert szakmai szervezet, ami különböző versenyfeladatok útján kiszűri és felkarolja a legtehetségesebb fiatal vállalkozókat. Anyagi támogatással, valamint tanácsadás keretében segíti őket az üzleti élet első lépéseiben.

A másik fő szál egy fiatal zseni, Nam Do San és a cége, a Samsan Tech köré épül. Nam Do San hatalmas lelkesedéssel alapítja meg vállalkozását, és két programozó barátjával, Lee Chul San-nal és Kim Young San-nal építi tovább a kis céget. Fő profiljuk a mesterséges intelligencia, azon belül is a képfelismerés. Ám hiába érnek el kimagasló informatikai eredményeket, sikeres üzleti modell híján senki nem lát bennük potenciált. Nagy álmuk, hogy bekerüljenek a Sand Box programjába, és ott bizonyíthassák tehetségüket. Úgy tűnik, hogy a szerencse rájuk mosolyog, amikor Dal Mi elkezdi keresni egykori levelezőpartnerét, és Han Ji Pyeong felkéri Nam Do San-t, hogy helyettesítse őt a lány oldalán egy rendezvényen.

 



Véleményem:

Szerintem ez a sorozat egy igazi gyöngyszem.  A kezdő vállalkozók modern és fiatalos, izgalmas világába vezet el minket. Azt mutatja be, hogy a tehetséges fiataloknak milyen nehézségeket kell leküzdeniük ahhoz, hogy sikeres vállalkozók legyenek. Mindezt persze rengeteg érzelemmel és humorral teszi, nem kell félni attól, hogy elveszünk az üzleti világ útvesztőiben. A szerelmi szál kiemelkedően jó benne. Még csak véletlenül sem lehet „romantikus maszlag”-nak nevezni. A romantika ebben a sorozatban  mindvégig ösztönzően hat, segíti a főszereplőket céljaik elérése érdekében. 

Már az első részek lekötöttek. Az első epizód majdnem teljes egészében múltba való visszatekintés, viszont rendkívül fontos a jelen eseményeinek megértéséhez. Már itt sejteni lehetett, hogy ez a sorozat érzelmi hullámvasútra viszi a nézőt, és később beigazolódott a feltevésem. Folyamatosan váltották egymást a szívszorító és felemelő pillanatok. 

„Ne hagyd, hogy más véleménye váljon a valóságoddá!” 

(Les Brown) 

Számomra nagyon érdekes volt a globális informatikai és pénzügyi világ, mivel eddig semmit se tudtam a hátteréről. Persze találkoztam már a CEO (chief executive officer) kifejezéssel, tisztában voltam vele, hogy vezérigazgatót jelent, de álmomban sem gondoltam volna, milyen alapos körültekintést igényel a megfelelő személy kiválasztása, és hogy mennyi minden múlik az illetőn. Fogalmam se volt róla, milyen nehéz befektetőket találni, hiába kiváló a projekt, és nagyon meglepett a részvények elosztásának folyamata. Minden lépésnek megvoltak a maga buktatói, és akkor még az irigyekről és rosszakarókról nem is beszéltem. 

 Zenei aláfestés:


 

Adott tehát egy nagyon kemény közeg, amit egy csomó csillogó szemű, ambiciózus fiatal igyekszik meghódítani. Sokan vannak köztük, akik az egyéni boldoguláson túl azért is küzdenek, hogy az ötleteikkel és a tudásukkal jobbá tegyék a világot. (Pl.: beszélő applikációval segítsék a gyengén látókat.) A sorozat legfőbb kérdése, hogy: sikerülhet-e megvalósítani az álmaikat a pénzorientált világban, ahol a nyereség mindenek felett áll? Túlélheti-e a barátság és a szerelem az üzleti élet kőkemény szabályait? Elegendő lesz-e a hitük és a tudásuk, hogy a semmiből életképes vállalkozást teremtsenek, amivel másoknak is tudnak segíteni?

 


 

Engem nagyon megfogott ezeknek a fiataloknak a lelkesedése, a segítőkészsége és az elszántsága. Ugyanakkor becsültem a mentorok munkáját is. Sokszor kerékkötőnek tűnt a tevékenységük, de végül mindig kiderült, hogy a tapasztalatuk nélkülözhetetlen és a kritikájuk építő jellegű. Örülök, hogy egy kicsit megismerhettem a koreai high-tech világ működését, a zseniális találmányok létrejöttének folyamatát és a mögötte álló rendkívüli munkát! (Egy önműködő autót én is szívesen kipróbálnék!)

Noha csak 16 epizódból áll a sorozat, sokkal többnek tűnt, mivel a történet nagy ívű, és a szereplők jelentős utat járnak be. Az alkotók nagyon ügyesen megoldották a feladatot, minden tökéletesen a helyén volt, folyamatosan fenntartotta az érdeklődésemet.

A zenéjéről is csak elismerő szavakkal tudok nyilatkozni. Elejétől a végéig gyönyörű az aláfestés, és a főszereplő, Suzy maga is énekel egy betétdalt.

Suzy: My Dear Love (Spoileres video)


 

 „Muszáj, hogy az álmom a siker legyen? Nem lehet egy személy?”



Minimális spoiler! Még a szerelmi háromszöget is szerettem benne. Ez nagyon ritkán történik meg velem, általában képtelen vagyok beleélni magam a helyzetbe, mivel a két vetélkedő főhős közül az egyik teljesen hidegen hagy. Itt viszont mindkét férfiúnak sikerült kiváltania az elismerésemet. Akadtak olyan jelenetek, ahol mindkettőt igazán szeretetre méltónak és esélyesnek éreztem, így néhány pillanatra átéltem a választás nehézségét. Szerencsére a döntéshozatalt a főszereplő nem húzta sokáig, és elégedetten nyugtáztam a végeredményt, az én szívem mérlege is ugyanarra billent. Hasonló volt a helyzet Suzy másik lenyűgöző sorozatában, a Dream High-ban is, ott is egy nagyon különleges és meglepő szerelmi háromszög bontakozott ki, pozitív lezárással. Minimális spoiler vége!

 


 

Összegzés:

Szerelem, üzlet, család és barátság tökéletes kombinációjából áll ez a sorozat. Néhol komoly, máskor vidám, de legfőképpen megható és inspiráló. Szeretem az olyan filmeket, amelyek arra tanítanak, hogy merjünk álmodni, és harcoljunk érte, még akkor is, ha göröngyös az út. Megfogott az a gondolat is, hogy érdemes néha térkép nélkül elhajózni, mert csodára bukkanhatunk. A végére nagyon a szívemhez nőttek a szereplők. Az utolsó rész több jelenetét meg is könnyeztem, de szerencsére ezek az öröm könnyei voltak. A pozitív érzelmi hatáson túl lenyűgöző volt bepillantást nyerni a legújabb technikai csodák születésének folyamatába. 

Mindenkinek szeretettel ajánlom! Ez a sorozat nagyszerű ugródeszka lehet a dél-koreai sorozatok világába.

Megtekinthető a Netflixen, magyar felirattal. 

Trailer: 


Utószó:

Sok szereplőt régi ismerősként üdvözöltem, ráadásul pont a fent említett legkedvesebb dél-koreai sorozataimból. Ez a pompás szereposztás külön öröm volt számomra.

A sort mindjárt Bae Suzy nyitja, akit a Dream High-ban szerettem meg.




Ugyancsak felcsillant a szemem Yoo Su Bin látványára. Őt A szerelem siklóernyőn érkezik c. sorozatban fedeztem fel. Szuper volt viszontlátni, szinte semmit sem változott.

 


Kim Joo Hun-t a Gyógyító szerelem c. sorozatból,  Kim Won Hae-t a Strong Girl Bong Soon-ból ismerem. Ők is szép emlékeket idéztek fel.


 

Nam Joo Hyuk, Kim Seon Ho és Kim Do Wan játékát most láttam először, de ennyi elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy végérvényesen megkedveljem őket. Mindhárman emlékezetes alakítást nyújtottak, a sorozataikat máris felvettem a filmes kívánságlistámra. Nagy eséllyel Kim Seon Ho népszerű új sorozata, a Tengerparti szerelem lesz a következő a sorban. Mindazonáltal Nam Joo Hyuk tette rám a legmélyebb benyomást. Mostanában elkényeztet a dél-koreai filmipar, egymás után fedezem fel a ragyogó fiatal tehetségeket.

 




3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Minden szavaddal csak egyetérteni tudok, megkedveltem a történetet is, a szereplőket is.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés