2019. július 3., szerda

Alternatív befejezés a Trónok harca filmsorozathoz


Alternatív befejezés a Trónok harca filmsorozathoz


(csajos és happy endes változat, némi bosszúszomjjal vegyítve)


Nem titok, hogy boldog Jonerys befejezésben reménykedtem, de sajnos az Azor Ahai-i prófécia csúnyán keresztülhúzta a számításaimat. Az első hét évad nagyon tetszett, csak a 8. évad 2. részének végétől változtatnék, bizonyos részeket megtartva.

Amikor Jon felfedi származásának titkát Dany előtt a kriptában, a lány először megdöbben és megijed, de amikor Jon kijelenti, hogy érzi, ez az igazság, eszébe jut a régi látomás a bátyjáról és a karjában tartott újszülöttről. Felismeri Jonban Aegont, megérti, hogy innen eredt az ösztönös bizalma iránta, és megerősödik benne a tudat, hogy jól választott, méltó társra lelt. Boldogság tölti el, átöleli Jont, és azt mondja neki,  itt az idő, hogy visszaállítsák a Targaryen-ház régi dicsőségét, Rhaegar is ezt akarná. Csókjukat a harsonák kürtje szakítja félbe. Amikor a fegyverekért igyekeznek, Dany két Targaryen-mellvértért küld, és az egyiket Jonnak adja, amit Tyrion, Sansa, Jorah és Szürke Féreg elképedve figyelnek. Nincs idő magyarázkodásra, de Dany kijelenti, hogy Jon is a sárkány vére, majd felpattannak sárkányaik hátára.




A csata nagyjából ugyanúgy zajlik, félelmetes, horrorszerű. A dothrakiak lángoló kardokkal  előre rohannak, bíznak benne, hogy nyílt terepen legyőzhetetlenek, de perceken belül elenyésznek. Szellem viszont nem tart velük, ő a Stark-családot védi, szükség lesz rá. Amint az előőrs látványosan megsemmisül, az emberek torkát összeszorítja a félelem.  




A Holtak serege elképesztő erővel támad, Dany és Jon a levegőből tűzesővel pusztítják őket, de egy óriási jégvihar kerekedik, és meglepetésszerűen rájuk ront az Éjkirály Viserion hátáról. A három sárkány tűz- és jéglabdái megvilágítják az eget, félelmetes látványt nyújt, ahogy egymásnak esnek. Tépik, marják egymást, végül Viserion állkapcsa összeszorul Rhaegal nyakán, miközben Drogon az ő szárnyát szakítja le. A sárkányok összekapaszkodva, pörögve zuhannak a föld felé. A becsapódáskor rettentő nagy tűz és porfelhő támad, lovasaik lerepülnek a hátukról, Drogon bömbölve marcangolja Viserion testét. Rhaegal mozdulatlan. Ahogy Jon magához tér, kétségbeesve kutat a tekintetével Dany után. Amikor kezd eloszlani a láng és a füst, megpillantja a lányt, és már indul felé, de ekkor váratlanul Dany mögé lép az Éjkirály, és pallosával kegyetlenül lesújt rá. Dany úgy omlik össze, mint egy rongybaba, fájdalmas vonásokkal Jon felé néz. Ajkán alig hallhatóan buggyan ki a véres szó: dracarys. 




Jon arca megvonaglik a fájdalomtól, az Éjkirály gúnyos mosollyal néz a szemébe néhány másodpercig, majd megérinti a lány testét, aki méltóságteljesen felemelkedik, és jégkék szemeit egyenesen Jonra függeszti. Az Éjkirály leakaszt egy szablyát az övéről, és Dany kezébe nyomja, aki vicsorítva és eltökélten megindul a férfi felé.  Jonnak remeg a keze, de kihúzza a kardját, könnyedén lefegyverzi az átváltozott lányt, és keresztülszúrja a szívét. Miközben Dany teste jégszilánkokká robban, a penge felragyog, lángnyelvek veszik körül, és az Éjkirály arcáról lehervad a mosoly: Azor Ahai újjászületett! Ádáz küzdelem alakul ki köztük, de Jont most már nem lehet megállítani, kegyetlen bosszúszomjjal, a Targaryenek és a Starkok minden erejével harcol, és végül az Éjkirály testébe mártja a lobogó kardot. Ezzel véget ér egy évezredek óta tartó rémálom, a háttérben Drogon bömbölését lehet hallani, aki elveszített anyját és testvéreit gyászolja. Miközben a sárkány felemelkedik, hogy eltűnjön a sötét éjszakában, a várban minden túlélő fellélegzik.




Jon épp időben menti meg a kis Lyanna Mormont életét, aki az óriással küzd, ahogy Sandorét is, aki Sansa elé veti magát, hogy megvédje egy halálos csapástól. Szellem Brant védi hősiesen, Theon már elesett mellőle. Sajnos Beric és a frissen lovaggá ütött Brienne is hősi halált haltak. Sam súlyos sebet kapott, haldoklik, Jorah megígéri neki, hogy vigyázni fog Szegfűre és a gyermekeikre. Jamie holttestét nem találják. Melisandre Arya és Davos bosszúja elől ugyanúgy szépen elsétál a hóba, elejtve a nyakékét, és hamuvá válik.

Amikor látják, hogy Jon egyedül érkezik vissza, mindenki együttérzéssel köszönti. Jon nem veszt részt az ünneplésben, csak magányra vágyik. Elszorult torokkal emlékezik meg az elhunyt hősökről a temetésnél, mindenki királyként tekint rá, és fejet hajt előtte. De őt ez most legkevésbé sem érdekli, beszél a testvéreivel, majd Szellem társaságában hosszabb időre elhagyja Derest, hogy a Falon túl meggyászolja kedvesét. A varsafánál keserű könnyeket hullajt.




Közben a várban ünnepelnek, és ápolják a sebesülteket. Gendry is köztük van. Arya minden nap benéz hozzá, és amikor látja, hogy a fiú túl van az életveszélyen, összepakol és elindul, hogy lerendezzen egy rég esedékes ügyet. Megígéri Gendrynek, hogy utána visszatér majd hozzá.

Királyvárban eközben lázas készülődés folyik. Cersei örvendezik a hír hallatán, hogy Daenerysnek vége, és felkészül, hogy Jonnal és Tyrionnal is leszámoljon. Büszkén szemléli összegyűlt seregének csillogó páncélzatát, és a kikötőben várakozó Greyjoy-flottát. Könnyű győzelemnek ígérkezik. Mámoros örömébe akkor kúszik csak félelem, amikor a hasa begörcsöl, és vér szivárgását érzi a lábai között. A nagymester nem tudja megakadályozni a vetélést, elveszíti a babát. 

Amikor felépül, magányosan sétál a kertben, és megdobban a szíve, amikor meglát egy szőke üstököt.  Boldogan veti magát Jamie karjai közé. Csakhogy Jamie arcán furcsa mosoly jelenik meg, durván ellöki magától a földre, majd lerántja az álarcát, és a királynő hirtelen a bosszúálló Aryával találja szembe magát, aki nemes egyszerűséggel elvágja a torkát. – A családomért –  mondja, majd megfordul, otthagyja Cersei-t a porban, ahová a nő vére patakokban folyik, kiáltani sem tud, iszonyat torzítja el az arcát, az ujjai még remegnek egy kicsit. Mire a tettet felfedezik, Aryának már se híre, se hamva. A lány fejében megfordul, hogy az egész kompániával végez, de végül úgy dönt, nem fogja elvenni a lehetőséget Sandortól, hogy leszámolhasson gyűlölt testvérével.

Már éppen elhagyná a vár terültét, amikor Bronn gúnyos hangon feltartóztatja és kérdőre vonja. Mindketten kardot rántanak, és párbajozni kezdenek. Arya ügyesen kerülgeti a férfi súlyos csapásait, de az ellenfele szívós, kemény harcos, a küzdelem elhúzódik, egyre elkeseredettebben zajlik. Arya végül ugyanazzal a technikával győzni le Bronnt, mint a filmben az Éjkirályt.





Nagyjából egy hónappal a Deresi csatát követően Jon visszatér Deresbe. Sokat gondolkodott az elmúlt hetekben. Egy hatalmas királyság trónörökösévé vált, amire sosem vágyott. Legszívesebben itt élne Északon, magányos farkasként bolyongva. De nem erre nevelte Ned. Rengeteg ember életéért lett felelős, a sorsuk most már az ő kezében van, neki kell gondoskodnia a jólétükről. Kire hagyhatná mindezt? Dany miatt, és vér szerinti apja miatt sem adhatja fel. Tartozik nekik annyival, hogy megteszi a kötelességét. Le kell zárnia egy háborút, és békét kell teremtenie.

Legnagyobb meglepetésére Deres közelében Rhaegal fogadja. A sárkány kis híján belepusztult sérüléseibe, de amikor felfedezték, hogy még van benne élet, a vadak gondját viselték, naponta friss hússal táplálták, és a fenséges szörnyeteg lassan visszanyerte az erejét. Jont ez megerősíti abban, hogy véghez kell vinnie Dany álmát, elhatározza, hogy a Vastrónra fog ülni, és egy boldog korszakot teremt a Hét Királyság számára. 

A hollók már a földrész összes szegletéből meghozták a hírt, hogy a nagyurak elfogadják trónigényét. Egyedül Királyvár dacol. Arya is visszatér, beszámol róla, hogy már csak Euron Greyjoy-jal és a Heggyel kell leszámolni, Cersei nem jelent többé akadályt. Gendry boldogan szorítja magához, Jon pedig áldását adja rájuk, és megígéri, hogy trónra lépése után a fiút megajándékozza a Baratheon névvel. Arya kijelenti, hogy a háború után jobb szeretne világot látni, mint egy várban letelepedni, és Gendrynek nincs ellenére az ötlet. Arra gondol, hogy távollétében Davost bízza majd meg Viharvidék igazgatásával.




Összegyűjtik a sereget, és megindulnak Királyvár felé, ahol Cersei-t időközben eltemették, és most Euron parancsol. Amikor bekerítik a várat, Jon megadásra szólítja fel őket Tyrion által, de Euron éppen úgy bízik a flottájában és a Lannister-sereg erejében, mint Cersei tette, gőgösen utasítja el a szabad elvonulás lehetőségét. Így nem marad más hátra, támadni kell, de alighogy megkezdődik a csata, és Rhaegal felemelkedik Jonnal a hátán, az égen feltűnik még egy sárkány. 

Drogon és Rhaegal könnyűszerrel felégetik a hajóhadat és a bástyákat, ügyesen kerülgetve és egymás után kiiktatva a skorpiókat, majd rést ütnek a falon, így Makulátlanok és az északiak gyorsan megadásra kényszerítik a Lannister-sereget. Jon csapatai ezután ellenállás nélkül veszik be Királyvárat. Euron bepánikol és szökni akar, a Hegy viszont útját állja, és a falba passzírozza. 



A Vörös Toronyba megérkezik Sandor, és véres párbaj alakul ki a két testvér között. A Hegy nyerésre áll. Qyburn mester eloldalazik mellettük, és lefelé menekül a lépcsőn, de Arya és Gendry megállítják. Rimánkodik az éltéért, felajánlja, hogy ha életben hagyják, elárulja, miként lehet legyőzni Gregor Clegane-t. Egy kis fiolát ad át nekik, ennek a tartalmát kell ráönteni a bőrére, ami semlegesíti emberfeletti képességeit. Gendry sakkban tartja a mestert, amíg Arya elviharzik. Még éppen időben érkezik, és a fiola tartalmával ártalmatlanná teszi a Hegyet, akivel így Sandor képes végezni. Aryát elönti a boldogság, hogy a listáról közösen sikerült kipipálniuk az utolsó nevet.

A két sárkány a harc után földre száll, de miután Jon leereszkedik Rhaegal hátáról, búcsút intenek a fejükkel, újból felemelkednek a levegőbe, és eltűnnek a messzeségben. Jon szomorúan, de hálás szívvel néz utánuk. Nem tudja, látja-e még őket valaha.




Egy hónappal később Jont VI. Aegon Targaryen néven megkoronázzák a nagy házak képviselőinek jelenlétében, és elfoglalja a Vastrónt. 

Első rendelkezésével visszaállítja a Hódító Aegon előtti állapotokat, minden nagy régió megkapja az önállóság jogát. Szavait először néma csend, majd éljenzés fogadja.

A Koronaföldek vezetését természetesen Jon maga vállalja, Varyst nevezve meg segítőjének, Eddet pedig a testőrsége parancsnokává teszi. Hadserege élén Szürke Féreg marad. 

Észak királya Bran Stark lesz, de ő lemond a trónról nővére, Sansa javára. Sansa ezt örömmel fogadja, és felkéri Sandort, hogy Brienne helyett legyen a védelmezője. Idővel elmélyülnek az érzései a lovagja iránt, aki egykor a köpenyébe burkolva menekítette ki őt a csőcselék karmai közül. Az oldalán Sansa először találja meg a boldogságot.  




A vadak Tormund vezetésével letelepednek a kihalt északi területeken.

A Vas-szigetek uralkodónője természetesen Yara Greyjoy lesz, aki büszkén és hálatelt szívvel tekint Jonra.

A tökkelütött Edmure Tully is megkapja a koronáját, innentől  boldogan uralkodhat Folyóvidék felett, a népe pedig reménykedhet benne, hogy a következő királyuk nem lesz ilyen szerencsétlen.

Arryn-völgyének ifjú ura, Robin közönyösen fogadja a hírt, helyette, ahogy eddig is, a segítője, Lord Yohn Royce fog irányítani.

Nyugat királya az utolsó Lannister,  Tyrion lesz, aki maga mellé veszi a hűséges Podrickot testőrnek.




Síkvidék urainak választást kell tartaniuk, miután a Tyrelleknek bealkonyult, de Olenna úrnő rokonai úgy döntenek, hogy a bölcs asszony akaratát követve megmaradnak a Targaryen-ház alattvalóiként. Jon innentől kezdve nem lesz a Vasbankra utalva. 

Viharvidék vezetését Gendry Baratheon kapja, aki immár hivatalosan viselheti az apja nevét. A fiú megilletődve köszöni meg a lehetőséget, és gyorsan mérlegel, végül csak a nevet fogadja el. Úgy érzi, még egy királyság sem ér annyit, hogy elveszítse miatta Aryát. Ezért lemond a trónról Jon javára, Viharvidék Síkvidékhez hasonlóan a Targaryen-ház irányítása alatt marad. Viharvég várát Gendry Davosra bízza, mielőtt elhajózik a lánnyal Nyugatra. Időnként Bran tudósít a jólétükről.

Dorne fölött a Martell-ház uralkodik tovább.

Így tehát a végén Jon három királyság urává válik. Ezzel lezárul egy korszak, és kezdetét veszi egy új.




Jon nem szeret Királyvárban rostokolni, sokat utazik és elidőzik az egyszerű emberek társaságában, igyekszik olyan törvényeket alkotni, amellyel könnyíthet a sorsukon. Királyvár, Sík- és Viharvidék népe éppen úgy megszereti, mint az északiak. Időnként látogatást tesz régi otthonában, Északon, ahová a szíve húzza. Felkeresi Sansáékat Deresben, vadászik Tormunddal és Szellemmel, de nem hagyja ki a Mormont-házat sem, ahol vívóleckéket ad Szegfű fiainak. Ilyenkor Lyanna imádattal figyeli. Jont elkíséri vágyódó pillantása. 




Évekkel később, amikor elcsitul lelkében a gyász, viszonozni kezdi a bátor szívű északi lány érzéseit. Egy szép napon a tűz és a jég újból egyesül, nászukból pedig gyönyörű gyermek születik. Szülei sötét haját, de a Targaryenek ősi, ibolyaszín szemét örökli. Születésének napján a sárkányok újból megjelennek Westeros ege felett.




Itt a vége, fuss el véle.

(A képek forrása főleg a Pinterest és a DeviantArt.) 

5 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jo befejezés!! Az iro is megirigyelhetné!

    VálaszTörlés
  2. Ez az egyik legjobb befejézés! Az iró is megirigyelhetné!?

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen! Megtisztelő, bár elég aprócskának érzem magam George R.R. Martin zsenialitásához képest! Bízom benne, hogy a regényben nagyszerű befejezéssel fog minket megörvendeztetni! :)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem sokkal jobb, mint az eredeti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszett!

      Törlés